X

Και ο γαμπρός του Ερντογάν στα Paradise Papers

Λεπτομερές ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου για την εμπλοκή του γαμπρού του Ερντογάν και Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας.

Ant1news

Και ο γαμπρός του Ερντογάν με off shore στη Μάλτα, σύμφωνα με τα Paradise Papers.

Και ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου και Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του έχουν off-shore εταιρείες στη Μάλτα, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Τζουμχουριέτ’, η οποία επικαλείται τα ‘Paradise Papers’. Λίγο νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα είχε ρεπορτάζ για συμπερίληψη του ονόματος του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη λίστα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, η εφημερίδα αναφέρει ότι με βάση τα έγγραφα, ο αδελφός του Υπουργού, ο Σερχάτ Αλμπαϋράκ, έχει off-shore εταιρεία στη Μάλτα, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ‘Çalık (Τσαλίκ) Holding’, του γκρουπ δηλαδή που ανήκει στα δύο αδέλφια Αλμπαϋράκ, φαίνεται να έχει ιδρύσει παράλληλα άλλες οκτώ off-shore εταιρείες στη Μάλτα, προκαλώντας υποψίες ότι και αυτές ανήκουν στα αδέλφια Αλμπαϋράκ.

Η ‘Τσαλίκ Χόλντινγκ’ σε ανακοίνωσή της αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις εν λόγω οκτώ εταιρείες στη Μάλτα, λέγοντας ότι έχουν κλείσει και δεν ανέπτυξαν καμία εμπορική δραστηριότητα, ενώ επιφυλάσσεται να προβεί σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια προκειμένου να διαφυλάξει το γόητρό της.

Τα αδέλφια Αλμπαϋράκ φέρεται να έχουν επίσης άλλες τέσσερις εταιρείες στην Ελβετία.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση του ομίλου του ήδη από το 2013, ενώ το 2015 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Κωνσταντινούπολης.

Οι δραστηριότητες της ‘Çalık Holding’

Ως δραστηριότητες του κολοσσού που ανήκει στην οικογένεια Αλμπαϋράκ εμφανίζονται η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η κλωστοϋφαντουργία, οι κατασκευές και τα ΜΜΕ. Η εφημερίδα ‘Σαμπάχ’ και το κανάλι ‘ATV’ (A-Tε-Βε) αποκτήθηκαν από τον όμιλο ‘Τσαλίκ’ κατά τη διάρκεια που ο σημερινός Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, ήταν ο γενικός διευθυντής του ομίλου. Για να αγοράσει τα μέσα ενημέρωσης πήρε δάνειο 750 εκατ. δολαρίων από κρατικές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τη ‘Τζουμχουριέτ’. Το 2013 ωστόσο ο όμιλος ‘Τσαλίκ’ μεταβίβασε την εφημερίδα και το κανάλι στην ‘Zirve (Ζιρβέ) Holding’, που θεωρείται ‘συνεργαζόμενη’ εταιρεία του ομίλου ‘Τσαλίκ’.