X

Τι συζήτησαν Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι (βίντεο)

Είναι η έκτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντώνται μέσα σε ένα χρόνο. Ποια θέματα τέθηκαν επί τάπητος.

Ant1news

Δύο ώρες και 10 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του στο Σότσι της Ρωσίας. Πρόκειται για την 6η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών εδώ και ένα χρόνο, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως συμφωνούν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως σημείωσε, τόσο οι πολιτικές σχέσεις όσο και οι οικονομικές σχέσεις παρουσιάζουν μια ανοδική τάση και εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των περιορισμών στον αγροτικό τομέα και των περιορισμών στις βίζες άρθηκαν νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Επισήμανε πως οι δυο ηγέτες συνεχίζουν τις επαφές τους και εξέφρασε την προσδοκία να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως με το Ρώσο ηγέτη συζήτησαν και τα σχέδια για το Τουρκικό Ρεύμα και τον Πυρηνικό Σταθμό Άκκουγιου και σημείωσε πως αποδίδουν σημασία στην υλοποίηση αυτών των έργων.

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο Ερντογάν επισήμανε πως κατά τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου, επισκέφτηκαν την Τουρκία 4 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες και ευχήθηκε τα στοιχεία αυτά να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο.

 

Ανέφερε δε πως τέθηκαν επί τάπητος και περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και πως χάρη στην πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία της Αστάνα, συμφώνησαν με τον Πούτιν πως πρέπει να επικεντρωθούν στην πολιτική λύση στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης πως αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία και στα κοινά βήματα που είναι να γίνουν στην αμυντική βιομηχανία, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στους πυραύλους S-400. 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως το σημαντικότερο δείγμα ότι οι διμερείς σχέσεις επέστρεψαν στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση με το μαχητικό αεροσκάφος το 2015 (κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά μαχητικά F-16) είναι η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών.

Σημείωσε πως έθεσαν επί τάπητος με τον Ερντογάν τη λύση της κρίσης με τη Συρία στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της συγκεκριμένης χώρας, ενώ αντάλλαξαν και απόψεις σχετικά με όλα τα περιφερειακά θέματα.

 

Ο Πούτιν υπενθύμισε πως ξεκίνησαν ξανά τις εισαγωγές των τουρκικών αγροτικών προϊόντων και πως συνεχίζουν τις επαφές τους και για τους υπόλοιπους περιορισμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα ζήτησαν τις απόψεις των αξιωματούχων των δυο χωρών και πως εξετάζουν τη στρατηγική συνεργασία. Ανέφερε δε πως συζήτησαν την κατάσταση που έχουν φτάσει τα σχέδια Τουρκικό Ρεύμα και Πυρηνικός Σταθμός Άκκουγιου.