X

Ερντογάν προς ΗΠΑ: μπορεί και να διακόψω τις σχέσεις με το Ισραήλ

Έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Τραμπ ενώ χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ "κόκκινη γραμμή" των Μουσουλμάνων. "Βλέπει" ύπουλο σχέδιο εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

Ant1news

«Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή των Μουσουλμάνων» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην τουρκική Βουλή.

«Οι ειδήσεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με στενοχώρησαν πολύ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, για να συμπληρώσει:

«Η Ιερουσαλήμ, κύριε Τραμπ, η είναι η κόκκινη γραμμή των Μουσουλμάνων. Αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μας με το Ισραήλ. Προειδοποιούμε για ακόμη μια φορά τις ΗΠΑ εδώ. Δεν μπορείτε να κάνετε ένα τέτοιο βήμα. Οι ΗΠΑ τελείωσαν με όλες τις άλλες υποθέσεις και έμεινε αυτό; Τελείωσαν τον αγώνα με την ISIS και έμεινε αυτό;».

Τόνισε επίσης ότι ως πρόεδρος της εκ περιτροπής προεδρίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα παρακολουθήσει μέχρι τέλος το θέμα αυτό: «Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα συγκαλέσουμε αμέσως μέσα σε 5-10 ημέρες την σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΟΙΣ στην Κωνσταντινούπολη».

Ερντογάν: Η Αμερική εξυφαίνει ύπουλο σχέδιο εναντίον μας

«Οι ΗΠΑ δίνοντας όπλα στους Κούρδους της Συρίας εξυφαίνουν ένα ύπουλο σχέδιο εναντίον της Τουρκίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην τουρκική βουλή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε πάλι στα όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ στην PYD/YPG, σημειώνοντας πως τα όπλα αυτά μεταφέρονται στην περιοχή για να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ιράν, της Τουρκίας ακόμη και της Ρωσίας και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός «κράτους τρομοκρατών» στα βόρεια της Συρίας.

 

«Από που να αρχίσω και που να τελειώσω; Πάρε τη βόρεια Συρία, από την ανατολή μέχρι τη δύση. Έχουν δημιουργηθεί διάδρομοι τρομοκρατίας και ιδρύονται βάσεις. Γιατί μεταφέρονται όπλα σε αυτή την περιοχή; Που θα τα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα η Αμερική; Έχει απομείνει εκεί τίποτα από το Ισλαμικό Κράτος; Θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Συρίας; Θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον του Ιράκ; Όχι. Ε, τότε εναντίον ποιου θα τα χρησιμοποιήσει; Ή του Ιράν, ή της Τουρκίας και -αν τολμήσει- εναντίον της Ρωσίας», ανέφερε Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη δίκη στις ΗΠΑ με τον Ρεζά Ζαράμπ, ο Ερντογάν είπε ότι η υπόθεση διατηρείται στην επικαιρότητα για να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τα βρώμικα παιχνίδια που εκτυλίσσονται στη Συρία και το Ιράκ, προκειμένου να δημιουργήσουν άνετα το διάδρομο τρομοκρατίας στην περιοχή. Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν την οργάνωση (FETÖ) του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Απευθύνομαι από εδώ προς τις ΗΠΑ. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι η FETÖ έκανε απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου; Αυτή τη στιγμή που η τουρκική δικαιοσύνη δικάζει τους κατηγορούμενους της FETÖ και τους καταδικάζει σε ισόβια, που έρχονται σε εσάς φάκελοι για μια μεγάλη μερίδα από αυτούς που έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ, τι προσπαθείτε να αποκρύψετε; Πρέπει να δείτε πώς συνδέονται όλοι αυτοί με αυτήν την υπόθεση (τη δίκη του Ρεζά Ζαράμπ). Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέπει μια χώρα σαν την Τουρκία σε αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.