X

O τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ποια θέματα αναδεικνύουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα.

Ant1news

“Φουντώνει” το ενδιαφέρον του τουρκικού τύπου όσο πλησιάζει η ώρα για την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο το τί θα συζητηθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σε αυτή την επίσκεψη-σταθμό, την πρώτη του Τούρκου προέδρου μετά από δεκαετίες, στη χώρα μας, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έχει κάνει η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τους 8 στρατιωτικούς, λαμβάνοντας ευρεία δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.  

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας ‘Αναντολού’, εκτός από τις πολιτικές φιλοδοξίες που γεννά η επίσκεψη, μιλώντας με τουρκικό επιχειρηματικό κόσμο επικεντρώνεται στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει το ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα. Οι προσδοκίες του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου είναι να ενισχυθεί το διμερές εμπόριο, αλλά κυρίως να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις κυρίως της τουρκικής πλευράς προς την ελληνική. 

Ο πρόεδρος του ελληνο-τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εξωτερικών Οικονομικών Συναλλαγών, Τεβφίκ Μπιλγκέν, θεωρεί ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο αλλά κατά την άποψή του η Ελλάδα έχει ανάγκη από αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της.

Ο Μπιλγκέν εκτιμά ότι οι τουρκικές επενδύσεις προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να αυξηθούν την ώρα που η ανεργία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ωστόσο τα γραφειοκρατικά προβλήματα εμποδίζουν τους Τούρκους επενδυτές να προβούν σε επιχειρηματικές κινήσεις.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός τύπος δίνει έμφαση και στις προετοιμασίες που γίνονται στην Ελλάδα για την επίσκεψη Ερντογάν.

Η  ‘Χουριέτ’ γράφει ‘Πρωτόκολλο Ομπάμα για τον Ερντογάν στην Ελλάδα’ αναφερόμενη στα δρακόντεια μέτρα προστασίας του Τούρκου προέδρου.

Η εφημερίδα επικαλούμενη μάλιστα διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η εφημερίδα ‘Σαμπάχ’ αναφέρει αντίστοιχα ότι 3 χιλιάδες αστυνομικοί θα προστατεύουν τον Ερντογάν στην Ελλάδα

Ενώ η εφημερίδα ‘Χαμπέρτουρκ’ τονίζει τη δήλωση Τσίπρα ότι ‘η επίσκεψη Ερντογάν αποτελεί σημαντική ευκαιρία’ να γίνουν βήματα στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

Το κανάλι CNNTürk, τέλος, χαρακτηρίζει ‘ενδιαφέρουσα τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τους 8 στρατιωτικούς πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.