X

Να επικαιροποηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης ζητά ο Ερντογάν

«Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται αλλά μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω», δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Η απάντηση Τζανακόπουλου.

Ant1news

Όλες οι συνθήκες, και αυτή της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας χρειάζονται επικαιροποίηση, δήλωσε ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Αναφερόμενος, εξάλλου στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, υποστήριξε ότι Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί».

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι «διαταράσσεται ο σεβασμός μας για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».

«Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Δεν παρέλειψε, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως αντιλαμβάνεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι θα επισκεφθεί και τους "ομοεθνείς του", στη Δυτική Θράκη. 

Τζανακόπουλος: αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στη συνθήκη της Λωζάνης

"Η σημερινη συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή", καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.

ΔΗΣΥ: η συνέντευξη Ερντογάν δεν είναι καλός οιωνός

 «Έντονο προβληματισμό» για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέφρασε ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λοβέρδου:

“Η ΔΗΣΥ υπογράμμισε με ανακοινώσεις της ότι η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να έχει εξασφαλίσει πως η επίσκεψη Ερντογάν θα είναι συμφέρουσα και για τις δύο χώρες.

Πέραν του οφέλους που σκοπεύει να έχει ο ίδιος ο Ερντογάν, που είναι η επανάκτηση διεθνούς και ευρωπαϊκού κύρους, πρέπει η χώρα μας να αντλήσει τα οφέλη που δικαιούται στα μεγάλα θέματα της παραβίασης των συνόρων και της τήρησης των διεθνών συμφωνιών, του Κυπριακού, του μεταναστευτικού και της αδικαιολόγητης παρέμβασης της Τουρκίας στην Θράκη.

Και πάντως, η επίσκεψη Ερντογάν να συμβάλει στη βελτίωση κι όχι να οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεών μας με την Τουρκία.

Η συνέντευξη, όμως,  Ερντογάν στον κ. Παπαχελά και στον Σκάι δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Οι αναθεωρητικές του βλέψεις για την Λωζάνη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν.

Ελπίζουμε πως η ελληνική Κυβέρνηση ξέρει τί κάνει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Η συνέντευξη Ερντογάν όμως δεν είναι καλός οιωνός.

Κι ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να θυμίσει τις εξευτελιστικές υποσχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών».