X

Τα πρωτοσέλιδα στον τουρκικό Τύπο για την επίσκεψη Ερντογάν

Πώς "αποτυπώνεται" η παρουσία του στην  Κομοτηνή. Θριαμβολογίες, επικρίσεις και εύστοχα σχόλια για την τακτική του Τούρκου Προέδρου.

Ant1news

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα μετά τις δηλώσεις του για τη Λωζάνη είναι σήμερα πρωτοσέλιδο θέμα σε όλον τον τουρκικό Τύπο.

Διθυραμβικά και προπαγανδιστικά είναι τα περισσότερα δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ για την παρουσία του Ερντογάν στην Κομοτηνή και όσα είπε εκεί. 

Στην ιστοσελίδα «Χαμπερλέρ» το άρθρο έχει τίτλο «Υποδέχθηκαν τον Ερντογάν με συνθήματα «Θα έδινα και τη ζωή μου για σένα, ηγεμόνα μου!», ενώ ο τίτλος της «Σαμπάχ» είναι «Τι δουλειά έχει η Ιαπωνία στη Λωζάνη;». 

Για «Μήνυμα Ερντογάν για τους 4 βουλευτές της Δυτικής Θράκης» κάνει λόγο η Χαμπέρ Τουρκ, ενώ η «Τακβίμ» γράφει «Ενθουσιασμός για τον Ερντογάν στην Κομοτηνή». 

Το NTV έχει τίτλο «Πρόεδρος Ερντογάν: Περιμένουμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

 

Για όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην Αθήνα, όπως μεταδίδει η αντακρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος θριαμβολογεί, ενώ ο αντιπολιτευτικός Τύπος επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνει λόγο για προσπάθεια εντυπωσιασμού και αλλαγής της ατζέντας, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στη διεθνή του πολιτική.

Τι γράφει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος

«Μάθημα ανθρωπιάς και ιστορίας από Ερντογάν» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σαμπάχ», η οποία σε άρθρο της για όσα συνέβησαν στην Κομοτηνή, πριν την επίσκεψη εκεί του Ερντογάν, κάνει λόγο για «ποταπή επίθεση σε Τούρκους πολίτες στην Ελλάδα». Σε άρθρο ανάλυση της ίδιας εφημερίδας τονίζεται ότι «ο Ερντογάν στην Αθήνα είπε πράγματα πρωτότυπα».

Στο πρωτοσέλιδο της η «Ακσάμ» γράφει ότι είναι «Σε δύσκολη θέση η Αθήνα λόγω Λωζάνης», ενώ άλλα άρθρα της τιτλοφορούνται «Διεθνής Τύπος: ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος ήταν εμφανές ότι σοκαρίστηκε» και «Κατσάδα Λωζάνης».

Η εφημερίδα «Μιλιέτ» γράφει στο πρωτοσέλιδο της «Θέμα Λωζάννης», ενώ σε άρθρα της έχει τίτλους όπως «Ιστορική συνάντηση μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας. Ο Ερντογάν πρωτοσέλιδο…» και «Τρικυμία ‘Λωζά¨ννης’ στην ιστορική επίσκεψη».

«Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα κάτω τη σκιά της συνθήκης της Λωζάνης» γράφει η «Χαμπέρ Τουρκ», ενώ η «Γενί Σαφάκ» έχει τίτλο «Απειλητικά μηνύματα σε Τούρκους στην Κομοτηνή».

 

Η «Γκιουνές» έχει πρωτοσέλιδο «Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαθε σοκ», το πρακτορείο ειδήσεων «ΙΧΑ» τονίζει ότι «Ο Ερντογάν ζήτησε τροποποίηση Λωζάνης από τον ομόλογό του».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλ Α» είχε βασικό τίτλο «Ο ελληνικός Τύπος τρελάθηκε: Ιστορικό φιάσκο», ενώ το δίκτυο Τε Γκε Ρε Τε (TGRT) είχε κύριο τίτλο στα ρεπορτάχ του «Μάθημα Λωζάνης Προέδρου Ερντογάν προς Τσίπρα».

Ο «ουδέτερος» Τύπος

Η εφημερίδα «Χουριέτ» είχε βασικό τίτλο «Αντιπαράθεση για τη Λωζάνη», ενώ σε άλλο άρθρο της γράφει «Ένταση πριν πάει ο Ερντογάν στη Δυτική Θράκη. Έλληνες φανατικοί προκαλούν»

Η «Χουριέτ Ντέϊλι Νιουζ» τονίζει στον τίτλο της «Ο Ερντογάν ξεκινά φιλονικία για τη συμφωνία-κλειδί στην Ελλάδα».

Τα «πυρά» του στον Τούρκο Πρόεδρο στρέφει ο αντιπολιτευτικός Τύπος.

Η «Τζουμχουριέτ» γράφει «Και τώρα η σειρά της Λωζάνης. Ο Ερντογάν ξεκίνησε αλλάζοντας την ατζέντα από την Αθήνα», ενώ η «Σουτζού» έχει κύριο τίτλο «Η δήλωση Ερντογάν για τη Λωζάνη θέμα στο διεθνή Τύπο».

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Οντά» έχει βασικό τίτλο στα ρεπορτάζ του την λέξη «Αλληλοφαγώθηκαν».

Ήπιους τίτλους για όσα ειπώθηκαν στην Αθήνα έχουν οι εφημερίδες του εθνικιστικού Τύπου στην Τουρκία, με την «Γενί Τσαγ» να κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Συζήτηση ‘επικαιροποίησης’» και η «Τουρκιέ» με τίτλο «Τροποποίηση Λωζάνης στην Ελλάδα».