X

Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν

Για έβδομη φορά μέσα στο χρόνο συναντώνται οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ant1news

Στην Άγκυρα συναντώνται σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, για έβδομη φορά μέσα στο 2017.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και τα ενεργειακά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Προέδρων, όπως και το ζήτημα της Συρίας.

Λίγο νωρίτερα ο Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε ρωσική βάση στη Συρία, από όπου ανακοίνωσε ότι ξεκινά η σταδιακή απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη της χώρας. Αμέσως μετά αναχώρησε για την Αίγυπτο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της χώρας. Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πούτιν με τον Αλ Σίσι είναι επίσης το ζήτημα της Ιερουσαλήμ.

Την επίσκεψη Πούτιν  στην Άγκυρα επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο, ωστόσο σύμφωνα με τη Μόσχα στην ατζέντα είναι πρώτα τα ενεργειακά και έπειτα τα «σημαντικά διεθνή προβλήματα». Ουσιαστικά για τον Πούτιν είναι σημαντικό να πάρει μπρος στους επόμενους μήνες το σχέδιο Turkish Stream, αλλά και ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου, πάνω από την Κύπρο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.  

Όσον αφορά την Ιερουσαλήμ, Ερντογάν και Πούτιν είχαν την περασμένη Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν πως η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα επηρεάσει αρνητικά την περιοχή και σήμερα θα συζητήσουν σκληρά αντίμετρα ενάντια στο Ισραήλ, όπως αναφέρεται.