X

Ερντογάν: να αναγνωριστεί η ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

Ένα «βήμα» παρακάτω πήγε ο Ερντογάν τις επιθέσεις του προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μετά την απόφαση του Τραμπ.

Ant1news

Οι ηγέτες των ισλαμικών χωρών συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τονίσουν την αντίδρασή τους στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί και ο εμίρης του Κατάρ. Σείχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, κατά την εναρκτήρια ομιλία του απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ «ως υπό κατοχή πρωτεύουσα» της Παλαιστίνης.

«Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το βιασμό στο ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, της πόλης του τεμένους Αλ Ακτσά», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι δεν έχει καμιά ισχύ μια τέτοια απόφαση για την Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με απόφαση του Συμβουλίου Αασφαλείας του ΟΗΕ το 1980 καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά μία στήριξη προς το Ισραήλ που κατέχει παράνομα την Ιερουσαλήμ και μία απόφαση που τιμωρεί τους Παλαιστινίους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι ένα «κατοχικό κράτος» και ταυτόχρονα ένα «κράτος τρομοκρατίας», λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, «είναι σαν να έδωσε έπαθλο στο Ισραήλ για τις τρομοκρατικές του πράξεις» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «άλειψαν βούτυρο στο ψωμί των φανατικών».

«Καλούμε την Αμερική να ανακαλέσει άμεσα αυτό το παράνομο βήμα. Απευθύνω έκκληση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως ‘υπό κατοχή πρωτεύουσας’ της Παλαιστίνης», ανέφερε.

Μετά τον Τούρκο Πρόεδρο στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είπε ότι ο Τραμπ θέλει να δωρίσει την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ σαν να είναι δικός του νομός. «Σαν να είναι ο μόνος που αποφασίζει σε αυτό τον κόσμο». Ο Μαχμούτ Αμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχοντας μαζί τους τον Τούρκο Πρόεδρο, όλους τους μουσουλμάνους αλλά και την χριστιανική κοινότητα θα κερδίσουν. «Η Ιερουσαλήμ θα γίνει η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης όπως ήταν και παλιά», ανέφερε ο Μαχμούντ Αμπάς.

 

Η Σύνοδος ξεκίνησε με την συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, κάλεσε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

 

«Εμείς, που αναγνωρίζουμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, πρέπει να ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος βάσει των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ νομιμοποιεί την εισβολή και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «να απλώσουν χέρι στην Ιερουσαλήμ».