X

Τουρκία: Υπό όρους ελεύθερη Γερμανίδα δημοσιογράφος (βίντεο)

Ως κίνηση προς την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Γερμανία, αντιλαμβάνεται ο γερμανικός Τύπος την απελευθέρωση της Τολού.

Ant1news

Ελεύθερη αφέθηκε από τις τουρκικές Αρχές η Γερμανίδα δημοσιογράφος Μεσάλε Τολού (Mesale Tolu) που κρατείτο κατηγορούμενη ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι μετέδιδε προπαγανδιστικές πληροφορίες μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2016.

Η δημοσιογράφος ήταν κρατούμενη στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης τους τελευταίους οκτώ μήνες και αφέθηκε ελεύθερη υπό τους όρους να μην φύγει από τη χώρα και να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα.

Η ίδια βγαίνοντας από τη φυλακή ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα είχε αφεθεί ελεύθερος και ο άνδρας της, επίσης δημοσιογράφος, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, «αφορμή για την απελευθέρωση της Μ. Τολού ενδέχεται να είναι ότι αυξάνονται τα προβλήματα της Άγκυρας στις σχέσεις με άλλα κράτη, κυρίως με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά συνειδητοποιεί πλέον ότι οι οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία, η οποία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας δεν είναι αποκομμένες από τις πολιτικές. Με την απόφαση για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου παραμερίζεται ένα σημαντικό εμπόδιο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Όπως σημειώνει όμως η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, «απομένουν ωστόσο και πολλά άλλα, με σημαντικότερο την απελευθέρωση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος κρατείται εδώ και πάνω από 300 μέρες χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται και άλλοι επτά Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι ωστόσο επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Όσο ο Ντενίζ Γιουτσέλ βρίσκεται στη φυλακή, καμία γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει λόγο για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Ακόμα όμως και μετά την ενδεχόμενη απελευθέρωση του γερμανού δημοσιογράφου παραμένει ανοιχτό αν το Βερολίνο θα ξεχάσει τις προσβλητικές συγκρίσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τους ναζί».