X

Επιμένει η Άγκυρα στην άμεση έκδοση των “8”

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στον απόηχο της απόφασης για αναστολή χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

Ant1news

Επαναδιατύπωσε η Άγκυρα το αίτημά της για «άμεση» έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. 

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ επανέλαβε ότι η Άγκυρα αναμένει το συντομότερο δυνατόν την έκδοση των “οκτώ”. 

Ο Μποζντάγ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε: 

«Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου  έλαβε για έναν πραξικοπηματία μία απόφαση που αποδεχόταν το αίτημά του για άσυλο. Πρόκειται για μία λάθος απόφαση. Πρόκειται για μία απόφαση που υποστήριζε το πραξικόπημα και τους πραξικοπηματίες και δεν συνάδει με τη δημοκρατία και το δίκαιο. Ήταν μία απόφαση που είχε στόχο τη στήριξη πραξικοπηματιών. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση άσκησε έφεση στο Εφετείο της Αθήνας και αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής της. Η αναστολή της εφαρμογής αποτελεί μία σημαντική απόφαση, την οποία χαιρετίζουμε με ικανοποίηση. Και θέλουμε σε αυτό το σημείο για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την προσδοκία μας για την άμεση έκδοση στην Τουρκία των 8 πραξικοπηματιών από την Ελλάδα. Ελπίζουμε όταν εκδικαστεί η υπόθεση, η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου να ακυρωθεί, και όλοι οι πραξικοπηματίες, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου, στον οποίο υπάρχει απόφαση για παροχή ασύλου, να εκδοθούν στην Τουρκία, κάτι που θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις των δύο χωρών».

"Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Αιγαίο"

Φυσικά η Τουρκία και η Ελλάδα γειτονεύουν ως χώρες, τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης. Είμαστε γείτονες και ανάμεσα στους λαούς μας υπάρχουν ισχυρές σχέσεις, αλλά και σε επίπεδο κρατικό έχουμε στενές σχέσεις. Αλλά τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα κάποιοι επιζητούν να προσκομίσουν οφέλη πάνω σε ανεπίλυτα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Με την Ελλάδα έχουμε καλές σχέσεις, ωστόσο στο Αιγαίο αλλά και σε άλλα θέματα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ως κυβέρνηση και ως Τουρκία πιστεύουμε σε μία μόνιμη, δίκαιη, ειρηνική και περιεκτική λύση μέσω διαλόγου. Τονίζουμε τη σημασία ενός ουσιαστικού διαλόγου και συναντήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων και υπό αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας.

"Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή ούτε στο Αιγαίο ούτε σε κανένα άλλο μέρος"

Όσον αφορά στο ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας δεν έχει συντελεστεί καμία αλλαγή, ούτε ad hoc ούτε de facto. Ούτε και στο μέλλον είναι κάτι τέτοιο δυνατόν να γίνει. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία αλλαγή ούτε στο Αιγαίο ούτε σε κανένα άλλο μέρος. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό και κανείς να μην σκέφτεται κάτι διαφορετικό. Διότι αν σκέφτεται διαφορετικά, θα πρέπει να σκεφτεί και τις συνέπειες που θα προκαλέσει. Σε αυτά τα θέματα η Τουρκία είναι ξεκάθαρη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ υπήρχε σαφήνεια και ξεκάθαρη στάση. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή και δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στο μέλλον. Κάποια κόμματα στην Τουρκία, ειδικά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχουν φέρει στο προσκήνιο αυτό το θέμα των νησιών για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά και στην Ελλάδα κάποια πολιτικά κόμματα κάνουν το ίδιο. Και στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά και στους Τούρκους πολιτικούς λέω ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό δεν είναι ένα θέμα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Αν γίνεται από κάποιους, να γνωρίζουν αυτοί που το κάνουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, αντίθετα καταστρέφει τις σχέσεις και εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν να μεγεθύνουν τα προβλήματα ανάμεσά μας. Αυτό μόνο θα είναι το αποτέλεσμα. Φυσικά και μπορεί να υπάρξει βελτίωση (των σχέσεων). Κατά την άποψή μας, όσοι προσπαθούν να δουν τέτοια θέματα μέσα από το πρίσμα του εθνικισμού μόνο ζημία μπορούν να προκαλέσουν, το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, γι’ αυτό ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένη να φερθούμε με εξυπνάδα, ψυχραιμία και να κάνουμε ό,τι είναι πιο σωστό. Έτσι σκοπεύουμε να ενεργήσουμε.