X

Υπέρ του “προεδρικού συστήματος” στα Κατεχόμενα και ο Τσαβούσογλου

Τι λέει για τον σχηματισμό "κυβέρνησης" στα Κατεχόμενα αλλά και για τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους για το Κυπριακό.

Ant1news

Ανοιχτό προς συζήτηση είναι κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το "προεδρικό σύστημα" και στα Κατεχόμενα.

Μετά το βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Μπουρχάν Κουζού, που υποστήριξε μία ημέρα μετά τις "εκλογές" στο ψευδοκράτος ότι πρέπει να εφαρμοστεί κι εκεί το "προεδρικό σύστημα" τύπου Ερντογάν, προκειμένου να λυθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο κάθε φορά, τώρα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού", αναφέρει ότι «συζητείται και στην ΤΔΒΚ το προεδρικό σύστημα. Μπορεί να υπάρξει. Εμείς περάσαμε σε προεδρικό σύστημα και βλέπουμε από τώρα τα οφέλη του».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι μετά τον σχηματισμό "κυβέρνησης" στα Κατεχόμενα θα αποφασίσουν τις παραμέτρους με τις οποίες μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και θα τις ανακοινώσουν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «υπάρχει στην ΤΔΒΚ μία δημοκρατική ωριμότητα αλλά το σύστημα είναι περίπλοκο και ακυρώνει και την κομματική αλληλεγγύη». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο “κυβέρνηση συνασπισμού”. 

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ή για το βήμα που θα κάνουμε στην Κύπρο είναι χρήσιμο το συντομότερο να σχηματιστεί ‘κυβέρνηση’ έστω και αν ο ‘πρόεδρος’ είναι που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι η ‘κυβέρνηση’ εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ‘λαού’ και επομένως έχει κι εκείνη λόγο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017 παρατήρησε πολλά πράγματα με αντικειμενικό τρόπο. Ανέφερε ότι το συμπέρασμά του είναι πως η ελληνοκυπριακή πλευρά με κανένα τρόπο δεν θα πλησιάσει σε λύση με τις παραμέτρους, οι οποίες τέθηκαν με την κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου του 2014, που αποτελεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών τις οποίες η τουρκική πλευρά αποδέχεται και είναι σωστές παράμετροι.

Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί καμιά λύση βασισμένη στη διζωνικότητα και στην ισότητα των δύο κοινοτήτων και ο λόγος είναι ότι «κατ’ εκείνους (τους Ε/Κ) έχουν κράτος, ο ελληνοκυπριακός τομέας μπήκε στην Ε.Ε. με άδικο τρόπο, η οικονομία τους είναι καλύτερη, έχουν τα νοσοκομεία τους, τα έχουν όλα και είναι καλύτερα σε σχέση με το βορρά».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία με την τουρκοκυπριακή πλευρά και πως αυτή η νοοτροπία υπάρχει και στο λαό, την εκκλησία και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα. Υποστήριξε ακόμη ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι το Κραν Μοντάνα άρχισε να υποχωρεί ακόμη και από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών κατά τις διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι την επομένη που πήγε στο Αμβούργο τον συνεχάρησαν τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επειδή είχαν μάθει από τους εκπροσώπους τους στις διαπραγματεύσεις την ειλικρινή στάση της Τουρκίας για λύση. «Αλλά δεν έρχεται λύση με το να στηρίζουμε εμείς λύση, επειδή υπάρχει και η απέναντι πλευρά», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως «αν δεν θα υπάρξει λύση με αυτές τις παραμέτρους, τότε πρέπει να ορίσουμε τις παραμέτρους», προσθέτοντας πως συμφώνησαν ότι μετά τον σχηματισμό ‘κυβέρνησης’ στα κατεχόμενα και τις εκλογές θα καθίσουν και θα δουν ποιες θα είναι αυτές οι παράμετροι. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε δηλώσεις που γίνονται στα Κατεχόμενα και ενοχλούν την Τουρκία από μια ομάδα που δεν χωνεύει την Τουρκία, η οποία κάνει συνεχώς ερωτήσεις και ρωτάει αν τα Κατεχόμενα θα γίνουν ο 82ος νομός της Τουρκίας κλπ. Όπως είπε, αυτά δεν τα βρίσκει σωστά, ωστόσο τα αφήνει στην άκρη