X

Ταξιδιωτική οδηγία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ

Προειδοποίηση προς τους πολίτες της Τουρκίας που ταξιδεύουν στην Αμερική εξέδωσε τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τι λέει ο Γιλντιρίμ.

Ant1news

Οι Τούρκοι πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυθαίρετων συλλήψεων και θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους και να λάβουν προφυλάξεις αν τελικά αποφασίσουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ένοχο έναν Τούρκο τραπεζίτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια υπόθεση που έχει οξύνει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ και η οποία έχει, σύμφωνα με την Άγκυρα, πολιτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ταξιδιωτική οδηγία που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου, το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι υπήρξε πρόσφατα μια αύξηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στα περιστατικά βίας στις ΗΠΑ.

Γιλντιρίμ: Η Άγκυρα είναι τόσο ασφαλής όσο και η Ουάσιγκτον

«Η Άγκυρα είναι τόσο ασφαλής όσο και η Ουάσιγκτον» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όταν κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα της ταξιδιωτικής οδηγίας, που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία  ως απάντηση στην ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ προς τους Αμερικάνους πολίτες που θα ταξιδεύσουν στην Τουρκία.

«Την απόφαση της Ουάσιγκτον όχι μονάχα τη θεωρώ άδικη, αλλά πιστεύω ότι δεν θα συμβάλλει στη  θετική εξέλιξη των  σχέσεων Τουρκίας-Αμερικής. Η Άγκυρα είναι τόσο ασφαλής όσο και η Ουάσιγκτον. Όσο ασφαλής είναι η Κωνσταντινούπολη, τόσο ασφαλής είναι και η Νέα Υόρκη. Δεν είναι λύση η έκδοσης ταξιδιωτικών οδηγιών. Υπάρχει  περισσότερη ανάγκη για αλληλεγγύη εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας» είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος και στις επιθέσεις κατά αμάχων στην επαρχία  Ιντλίμπ της Συρίας τόνισε ότι η Τουρκία καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις.

"Αδειάζει" την Halkbank ο Σιμσέκ 

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η ίδια η Halkbank θα καταβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο της επιβληθεί από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να καταδικάσει το υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας αυτής, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, γράφει σήμερα η Hurriyet.

«Αν επιβληθεί στην Halkbank κάποιο πρόστιμο, αυτή θα το πληρώσει. Εμείς δεν θα δανειστούμε για την Halkbank», σημείωσε ο Σιμσέκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η Hurriyet.