X

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία προανήγγειλε ο Ερντογάν

Έντονη αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση των ΗΠΑ για συγκρότηση συνοριακής δύναμης στη βόρεια Συρία, με τη συμμετοχή Κούρδων μαχητών.

Ant1news

Το “πράσινο φως” για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας άναψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας του, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα, Μαρία Ζαχαράκη.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επιχείρηση στο Άφριν της Συρίας από τον τουρκικό στρατό, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτό που είπαμε για την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” το λέμε και για το Άφριν. Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Θεού θέλοντος, τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε στο Άφριν την επιχείρηση εκκαθάρισης των νοτίων συνόρων μας από την τρομοκρατία, το πρώτο βήμα της οποίας το κάναμε με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”».

Στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Αυτό που περιμένουμε από τους συμμάχους μας, είναι να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το πνεύμα των βαθιά ριζωμένων σχέσεων μας. Θα φανεί ξεκάθαρα το πόσο αληθινές ή ψεύτικες είναι έννοιες όπως υποδειγματική εταιρική σχέση, φιλία και στρατηγική συμμαχία. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να εφαρμόσεις πλήρως τη στρατηγική εταιρική σχέση», τόνισε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Έντονα αντέδρασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν συνοριακή δύναμη, στη βόρεια Συρία, αποτελούμενη από 30.000 άνδρες, που θα στελεχώνεται από Κούρδους μαχητές του PYD/YPG. Χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την πρωτοβουλία, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει: «Καταδικάζουμε την επιμονή σε αυτή τη λανθασμένη στάση και υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει κάθε είδους απειλή που θα στραφεί εναντίων της χώρας».