X

Τσαβούσογλου: δεν μας πείθουν οι ΗΠΑ για την Συρία

Επιμένει η Άγκυρα για την στρατιωτική επιχείρηση, παρά τις υποχωρήσεις του Λευκού Οίκου.

Ant1news

Η Άγκυρα δεν αναβάλλει την επιχείρηση στο Άφριν παρά την υποχώρηση των  ΗΠΑ ότι δεν θα συγκροτήσει συνοριακή δύναμη στα σύνορα της Τουρκίας. «Εμείς δεν ικανοποιηθήκαμε από αυτές τις δηλώσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σε δηλώσεις του στο CNN Türk, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρωτήθηκε αν θα αναβληθεί η επιχείρηση στο Άφριν και απάντησε “Όχι”. Μάλιστα ανέφερε ότι βρίσκονται σε επαφή με τη Ρωσία και το Ιράν ώστε να γίνει αεροπορική επέμβαση. Για τις ΗΠΑ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι δεν κράτησαν το λόγο τους να πάρουν πίσω τα όπλα που μοίρασαν στους Κούρδους της Συρίας (YPG). «Οι ΗΠΑ πρεπει να σταματήσουν τη στήριξή τους προς την τρομοκρατική αυτή οργάνωση», ανέφερε.

Όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιχείρηση στο Άφριν. Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε "κόκκινο συναγερμό". Είναι έτοιμος να μπει στο Άφριν ανά πάσα στιγμή. Οι κομάντος που έφτασαν και από άλλα σημεία της χώρας την Τετάρτη, διεξάγουν ασκήσεις στο "σημείο μηδέν".

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει «την συγκρότηση στα σύνορα της Τουρκίας ενός τρομοκρατικού διαδρόμου και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα γι αυτό το θέμα».

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση στο Αφρίν της Συρίας και συνέστησε στην Άγκυρα να παραμείνει προσηλωμένη στις επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους”  στην περιοχή.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ενδείξεις ότι η Τουρκία προετοιμάζει “χτύπημα” κατά των Κούρδων μαχητών στο Αφρίν, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε: «Θα ζητούσαμε από τους Τούρκους να μην αναλάβουν τέτοιου είδους δράση. Δεν θέλουμε να εμπλακούν σε βίαια επεισόδια, επιθυμούμε να παραμείνουν προσηλωμένοι στον ISIS».