X

Απειλεί ο Ερντογάν: μην κάνετε λάθος σε Κύπρο και Αιγαίο

Απειλές σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου εξαπέλυσε σε ομιλία του λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια. «Ότι είναι το Αφρίν για εμάς, το ίδιο είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος» τόνισε.

Ant1news

Απειλές σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος, λίγες ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων να σχολιάσει το επεισόδιο με τον εμβολισμό ελληνικού σκάφους από τουρκικό, ο Ερντογάν υποστήριξε προκλητικά πως «Οι Έλληνες χθες αργά το βράδυ πάλι εξέπληξαν στα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη πηγαινοέρχονταν στα Ίμια. Εμείς το έχουμε πει στην ελληνική πλευρά “μην τα κάνετε αυτά, μην μας προκαλείτε προβλήματα, ας αφήσουμε τις παρενοχλήσεις και στον αέρα, και στη θάλασσα”. Ασφαλώς. όσο δεν σταματούν, ο στρατός μας κάνει το καθήκον του. Χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, το θέμα έληξε».

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο Αιγαίο και την Κύπρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ό,τι είναι το Αφρίν για εμάς, το ίδιο είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος».

 

«Να μην νομίζουν ότι διαφεύγουν της προσοχής μας οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Προειδοποιούμε από τούτο το βήμα όσους ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην υπολογίζουν λάθος. Όπως χαλάσαμε με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” και τώρα με την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” τα σχέδια εκείνων που κάνουν λάθος λογαριασμούς στα νότια σύνορά μας, έτσι θα χαλάσουμε και τα σχέδια εκείνων» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ό,τι είναι για μας το Αφρίν, είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος. Θα εξευτελιστούν. Η Τουρκία θα διαφυλάξει όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

 

Αναφερόμενος έπειτα στην ανατολική Μεσόγειο, συνέστησε στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ανοιχτά της Κύπρου να μην γίνονται “όργανο” σε υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια και την δύναμή τους εμπιστευόμενες την ελληνοτουρκική πλευρά. «Η δική τους παλληκαριά φτάνει μέχρις ότου να δουν το στρατό μας, τα πλοία μας και τα αεροσκάφη μας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η δουλειά δεν γίνεται τραβώντας μυστικά φωτογραφίες βράχων από μακριά, με συμφωνίες που δεν έχουν καμιά ισχύ και με μεταφορά γεωτρύπανων στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Την ίδια ώρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον ελληνικό Τύπο, αναφέρουν ότι χθες τη νύχτα στις 23.45 μεταξύ ενός τουρκικού πλοίου του λιμενικού κι ενός ελληνικού, υπήρξε “εμβολισμός”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα το ελληνικό σκάφος να υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το τουρκικό σκάφος εμβόλισε με την πλώρη του την πρύμνη του ελληνικού σκάφους, το οποίο αποσύρθηκε στη Λέρο. Επίσης, μεταδίδεται ότι χθες το βράδυ τρία ελληνικά πλοία προσπάθησαν να πλησιάσουν τα Ίμια, αλλά το σκάφος “Umut”, προσπάθησε να τα αποτρέψει εμβολίζοντας ένα από τα ελληνικά σκάφη.

Χαμηλοί τόνοι από Αναστασιάδη

O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μετά την παρεμπόδιση από την Τουρκία το Σαββατοκύριακο σκάφους, που πραγματοποιεί έρευνες για φυσικό αέριο. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πολίτες ανησυχούν, ο Αναστασιάδης είπε: «Να μην ανησυχεί κανένας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από οποιονδήποτε. Οι χειρισμοί γίνονται κατά τρόπο αποτρεπτικό της οποιασδήποτε κρίσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα είτε στην οικονομία είτε στο κράτος».

Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν στην Άγκυρα

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επεσήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».