X

“Όχι” από Οζερσάι στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

"Είναι έτοιμη η ελληνοτουρκική πλευρά να μοιραστεί τον πλούτο, την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους ή όχι;" ρωτά ο Οζερσάι απαντώντας έτσι στην πρόταση Αναστασιάδη.

Ant1news

Απάντηση στον Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με την προϋπόθεση επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, έδωσε ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού.

«Πρέπει να μας αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία. Πρέπει να μας αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν τον φυσικό πλούτο. Είναι έτοιμη η ελληνοτουρκική πλευρά να μοιραστεί τον πλούτο, την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους ή όχι; Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα καλό τεστ για να το εξακριβώσουμε. Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Γι' αυτό και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει διορίσει διαπραγματευτή. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συνεννόηση και προτίμησαν τον δρόμο της διπλωματίας, όχι για να αυξήσουν την ένταση, αλλά, αντίθετα, για να τη μειώσουν». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψουν στην ελληνοτουρκική πλευρά να εκμεταλλευτεί μονομερώς τις πηγές της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, αναφερόμενος καθαρά στις συνομιλίες, είπε ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά η λογική του "ας γίνουν με κάποιο τρόπο οι διαπραγματεύσεις και όπως να ναι΄". «Αυτός ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί. Εμείς θέλουμε να θέσουμε ως στόχο όχι τις διαπραγματεύσεις, αλλά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας πως «αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα άμεσα στις διαπραγματεύσεις και αν θέλουμε να υπάρξει μια αμοιβαία λύση, πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προοπτική για διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

Τέλος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, ο Οζερσάι ανέφερε ότι από τη μία, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει στους Τουρκοκυπρίους "ανήκουν και σε εσάς οι πηγές αυτές", από την άλλη παραβλέπει τη βούλησή τους.