X

Η Άγκυρα ζήτησε από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ

Η Τουρκία χαρακτηρίζει τον κορυφαίο κούρδο πολιτικό «αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης». Τι είπε ο Ερντογάν.

Ant1news

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα την έκδοση του πρώην ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, Σάλεχ Μούσλιμ, από την Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα, μετά τη σύλληψή του, χθες, στην Πράγα.

Σε συνέντευξη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας υπέβαλε το αίτημα έκδοσης στις τσεχικές αρχές και πρόσθεσε πως ο Μούσλιμ θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου. 

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD, που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος -- αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες. 

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.