X

Ερντογάν: είμαστε ένα βήμα πριν την κατάληψη του Αφρίν

Ο Τούρκος Πρόεδρος όχι μόνο υπερθεμάτισε υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης αλλά προανήγγειλε ανάλογες επιθέσεις και σε άλλες περιοχές.Διαψεύδουν τον Ερντογαν οι Κούρδοι.

Ant1news

Ό Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία, δήλωσε, «τελειώσαμε είμαστε ένα βήμα  πριν μπουν τα τουρκικά στρατεύματα στο κέντρο του Αφρίν στην Συρία».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν σε ομιλία του στην «Πολιτική Ακαδημία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» στην Άγκυρα είπε:

Περισσότεροι από 3.171  τρομοκρατικά στοιχεία  έχουν εξουδετερωθεί  στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα στην περιοχή του Αφρίν της Συρίας. Αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος είναι το Αφρίν. Φθάσαμε σε ένα  πολύ σημαντικό σημείο. Πολιορκούμε το κέντρο του Αφρίν. Ανά πάσα  στιγμή μπορεί να εισέλθουμε στο κέντρο του Αφρίν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε και στις επικρίσεις περί εισβολής της Τουρκίας σε ξένο έδαφος, λέγοντας για άλλη μια φορά ότι, «Εμείς δεν βρισκόμαστε εδώ ως  εισβολείς. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να καθαρίσουμε τα χώματα αυτά από τους εισβολείς και να τα επιστρέψουμε στους κύριους ιδιοκτήτες τους. Στο Αφρίν θα επιστρέψουν τουλάχιστον 140-150 χιλιάδες, ίσως 200 χιλιάδες άνθρωποι. Όταν θέσουμε υπό έλεγχο όλο το κομμάτι των σχεδόν 2 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, εδώ θα εγκατασταθούν τα αδέρφια μας από το Αφρίν. Εμείς δεν μπήκαμε για εισβολή».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Εάν δεν θα  εξαλείψουμε τους τρομοκράτες στο Αφρίν,  τότε αυτοί θα συνεχίσουν να παρενοχλούν την  Τουρκία. Κανείς να μην αυταπατάται. Η υπόθεση στη Συρία δεν αφορά μόνο μία πλευρά. Σήμερα  είμαστε στο Αφρίν αύριο θα είμαστε στο Μουνμπίτς. Και μεθαύριο θα καθαρίσουμε από τα τρομοκρατικά στοιχεία την περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του Ευφράτη  ποταμού μέχρι τα σύνορα του Ιράκ».

Χθες πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Αφρίν θα έχει τελειώσει μέχρι το Μάιο.

Διαψεύδουν τον Ερντογάν οι Κούρδοι

Η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας διέψευσε σήμερα ότι οι τουρκικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη Αφρίν, το προπύργιό της στη βορειοδυτική Συρία, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βεβαίωνε ότι ο στρατός έχει περικυκλώσει το κέντρο της.

"Οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού του Ερντογάν (...) απέχουν 10 με 15 χιλιόμετρα", δήλωσε ο Νούρι Μαχμούντ, ο εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Τον Ιανουάριο η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στην περιοχή Αφρίν που περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη και πολλές κοινότητες γύρω της.

Νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να εισέλθουν "ανά πάσα στιγμή" στην πόλη Αφρίν και ότι το κέντρο της είναι περικυκλωμένο.