X

Μετά τους ρωσικούς πυραύλους S-400 η Τουρκία θέλει και αμερικανικούς Patriot

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την αγορά του αντι-αεροπορικού συστήματος.

Ant1news

Επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ ενδεχόμενη αγορά του αντι-αεροπορικού συστήματος Patriot, χωρίς αυτό βέβαια να ακυρώνει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400, όπως τόνισε.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Άγκυρα, ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε σχετικά: «Τα σύνορα του ΝΑΤΟ ξεκινούν από τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Η Αμερική, παρά τα κάποια λάθη της στην περιοχή της Συρίας, παραμένει σύμμαχός μας. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μας για τους Patriot και τα συμβατά με το ΝΑΤΟ αμυντικά συστήματα. Αυτά, ωστόσο, δεν αποτελούν εναλλακτική για τους S-400».

Πάντως και ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας σε αντι-αεροπορική άμυνα δεν είναι καινούριες και ότι έχουν ένα παρελθόν περίπου 10 ετών.

 

Ο Χαμί Άκσοϊ, απαντώντας σε δημοσιεύματα που θέλουν την επικεφαλής του τμήματος Στρατιωτικών και Διπλωματικών Σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τίνα Καϊντανάου, να επισκέπτεται την Τουρκία στα τέλη του μήνα, προκειμένου να προτείνει στην Άγκυρα την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου Patriot, ως εναλλακτική στους S-400, είπε ότι «ήρθαμε σε επαφή πρωτίστως με τους συμμάχους μας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Η Ρωσία προσέφερε μια πολύ δελεαστική πρόταση για να καλύψουμε την επείγουσα ανάγκη μας και τελικά αποφασίστηκε η εξαγορά συστημάτων S-400 από τη Ρωσία».

Το σύστημα S-400 θα είναι ανεξάρτητο από το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Συνεχίζεται ο στόχος μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος μαζί με το ΝΑΤΟ. Η συνεργασία μας με τη Γαλλία και την Ιταλία μέσω της κοινοπραξίας EUROSAM εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό. Θα ήθελα να πω ότι συνεχίζονται οι επαφές μας με τις ΗΠΑ και για το σύστημα Patriot».