X

Ερντογάν: στρατηγικός στόχος της Τουρκίας η ένταξη στην Ε.Ε.

Την “άρση των εμποδίων” στην διαδικασία ένταξης της χώρας του ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος από τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της συνόδου στη Βάρνα.

Ant1news

Ο Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην βάζει …εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, πριν αναχωρήσει για την Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε με στόμφο ότι «Θα υπενθυμίσουμε στους συνομιλητές μας ότι δεν ανεχόμαστε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα προωθήσουμε στους ηγέτες της ΕΕ την προσδοκία μας για άρση των πολιτικών και τεχνητών εμποδίων στην ενταξιακή διαδικασία. Η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ είναι στρατηγικός μας στόχος. Δεν θα επιτρέψουμε σε κύκλους που γνωρίζουμε την πρόθεση, τον σκοπό και τα εσώψυχά τους να εμποδίσουν την Τουρκία από το να πάρει της θέση που της αξίζει στην ΕΕ ως πλήρες μέλος».

Τόνισε πως θα συζητήσει «την αθέτηση των υποσχέσεων της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες», υποστηρίζοντας πως η Τουρκία με τις προσπάθειές της έχει εμποδίσει την μετατροπή της θάλασσας του Αιγαίου σε νεκροταφείο. «Δυστυχώς οι χώρες της ΕΕ δεν επέδειξαν την ειλικρίνεια που δείξαμε εμείς. Μέχρι στιγμής έχει φτάσει στη χώρα μας ένα ασήμαντο ποσό της οικονομικής συμβολής τους για τους πρόσφυγες. Στη σημερινή μας συνάντηση θα θέσουμε στο τραπέζι αυτά τα θέματα», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης πως περιμένει την άνευ όρων υποστήριξη των Βρυξελλών στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που παραπέμπει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.