X

Ερντογάν: εχθρική η στάση της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία

Οργισμένη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου στις δηλώσεις Μακρόν ότι θα στείλει στρατό στη Συρία για να στηρίξει τους Κούρδους.

Ant1news

Πρώτο θέμα στη γειτονική Τουρκία είναι σήμερα η ένταση που δημιουργήθηκε ξαφνικά μεταξύ Ερντογάν-Μακρόν με αφορμή τη Συρία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Η Άγκυρα αντέδρασε οργισμένα μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου ότι θα στείλει στρατό στο Μαμπίζ και τις πληροφορίες που τον θέλουν να έδωσε εγγυήσεις στους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) ότι θα τους στηρίξει.

Σε υψηλούς τόνους έγινε, εξάλλου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Εμανουέλ Μακρόν του έλεγε «περίεργα πράγματα» και «οι τόνοι ανέβηκαν».

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη «για τη στάση της Γαλλίας, την οποία θεωρούμε εντελώς λάθος. Τις προάλλες μίλησα με τον Μακρόν και είδα ότι μου έλεγε κάτι περίεργα πράγματα. Αφού έλεγε περίεργα πράγματα, οι τόνοι ανέβηκαν, αλλά αναγκαστήκαμε», δήλωσε.

 

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με εκπροσώπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «πρέπει να γνωρίζουν όσοι παλαιότερα άφηναν στις χώρες τους τρομοκράτες να κυκλοφορούν ελεύθερα και χθες τους υποδέχθηκαν επισήμως, ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά εχθρική στάση εναντίον της Τουρκίας. Ένα μέρος της ίδιας τρομοκρατικής ομάδας σήμερα το πρωί επιτέθηκε στο στρατό μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε τη Δύση, η οποία λέει πως ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός δεν είναι ίδιος με το ΡΚΚ. «Έι Δύση, είναι το ίδιο. Εσείς προσπαθείτε να μας εξαπατήσετε. Συγνώμη, αλλά γνωρίζουμε σε τι βασίζονται όλα αυτά, δεν τα χάβουμε. Ακόμη και αν τους αλλάζετε όνομα κάθε 24 ώρες, εμείς τους αναγνωρίζουμε», ανέφερε.

Την αντίδρασή του για τις δηλώσεις Μακρόν εξέφρασε από το Twitter και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα σαφής η στάση της Τουρκίας σε σχέση με την PKK/PYD/YPG που προσπαθεί να νομιμοποιηθεί με το όνομα SDF.

 

«Απορρίπτουμε προσεγγίσεις που στερούνται σοβαρότητας, όπως “διάλογος, επαφή, διαμεσολάβηση” μεταξύ της Τουρκίας και αυτού του τύπου των τρομοκρατικών δομών. Οι χώρες τις οποίες θεωρούμε φίλες και σύμμαχους, αντί να κάνουν βήματα που θα σημαίνουν νομιμοποίηση των τρομοκρατικών δομών, οφείλουν να δείξουν ξεκάθαρη στάση ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Διαφορετικά ονόματα και μανδύες δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ταυτότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου διατύπωσε την άποψη ότι «τέτοιου είδους προτάσεις αποτελούν στήριξη της τρομοκρατίας».

 

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι η κίνηση της Γαλλίας να εγγυηθεί υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελεί προσπάθεια νομιμοποίησης αυτών των οργανώσεων.

Ο Μποζντάγ αντέδρασε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό, επισημαίνοντας ότι αυτοί που συνεργάζονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας και τους συμπαραστέκονται και επιτίθενται στην Τουρκία μαζί με τους τρομοκράτες, θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους τρομοκράτες, θα αποτελέσουν στόχο της Τουρκίας.