X

Τριμερής σύνοδος στην Άγκυρα για το Συριακό

Σε συναγερμό η αστυνομία στην Άγκυρα. Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στα ξενοδοχεία που διαμένουν οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν.

Ant1news

Σήμερα στην Άγκυρα στο Προεδρικό Μέγαρο [πραγμαστοποιείται η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν, με την συμμετοχή των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πρόγευμα εργασίας σήμερα το πρωί συνομίλησε με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον Ιρανό ομόλογο του, Τζαβάντ Ζαρίφ, κάποιες νέες προτάσεις για το Συριακό. Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Χαμπέρτουρκ’, στην τριμερή θα συζητηθεί και το νέο σύνταγμα της Συρίας.

Χθες το βράδυ συναντήθηκαν ήδη οι επιτροπές των τριών χωρών και εργάστηκαν πάνω στο κοινό ανακοινωθέν που θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου. 

Στο ανακοινωθέν αναμένεται να γίνει νύξη σε θέματα πάνω στα οποία είχε επιτευχθεί ομοφωνία και στα προηγούμενα ανακοινωθέντα, όπως η συνέχιση τη υφιστάμενης εκεχειρίας στη Συρία, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ο τερματισμός των παραβιάσεων εκεχειρίας.

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που θα βγει από τη σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών, αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες.

Στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μια διμερής συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Ροχανί. 

‘Πολύ σημαντική’ χαρακτηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την τριμερή σύνοδο, επισημαίνοντας ότι θα αποφασιστεί η τύχη της περιοχής. 

Στην Άγκυρα η αστυνομία έχει τεθεί σε συναγερμό. 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ στα ξενοδοχεία που διαμένουν οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Οι όροφοι που διαμένουν οι ηγέτες έκλεισαν πλήρως, ενώ έκτακτα μέτρα λήφθηκαν και στους δρόμους γύρω από το ξενοδοχείο.