X

Γιλντιρίμ από Ισπανία: Πότε γλυκές, πότε ξινές οι σχέσεις με την Ελλάδα

O Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Σκοπιανό, χωρίς να παραλείψει να καταλογίσει ευθύνες στην ΕΕ.

Ant1news

O Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο νέο Οικονομικό Φόρουμ στη Μαδρίτη κι αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε πως «με την Ελλάδα,  πότε οι σχέσεις μας είναι γλυκές, πότε ξινές».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «στη Συρία έχει πόλεμο, στο Ιράκ υπάρχουν εσωτερικές αναταραχές, στο Ιράν προβλήματα, εμείς δεν έχουμε. Τα προβλήματα των άλλων αντανακλώνται σε εμάς. Να υπάρχει η Παλαιστίνη, το Ισραήλ, το Κυπριακό, με την Ελλάδα έτσι κι έτσι, πότε οι σχέσεις μας είναι γλυκές, πότε ξινές. Παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσεται».

Ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό. «Ποιος θέλει να εντάξει την Μακεδονία; Η Ε.Ε.; Πως θα γίνει; Η Ελλάδα δεν δέχεται καν το όνομα της Μακεδονίας. “Εμείς είμαστε Μακεδόνες, το όνομα της χώρας μας είναι Μακεδονία” λένε αλλά η Ελλάδα λέει, “Όχι εσείς δεν είστε Μακεδόνες”. Πως θα την εντάξει η Ε.Ε.; Πρέπει να είστε ειλικρινείς. Να αφήσετε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς ήμασταν πάντοντε ειλικρινείς απέναντι στην Ευρώπη. Κάναμε το καθήκον μας. Τώρα είναι δουλειά της Ε.Ε».

O κ. Γιλντιρίμ δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στο Κυπριακό. «Και στο παρελθόν η Ε.Ε. τους πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο, να διασφαλιστεί λύση και μετά να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε.. Πρόσθεσε ότι δέχτηκαν να γίνει αυτό το 2004 και έγινε δημοψήφισμα. Δώσαμε συμβουλές στην Τ/κ πλευρά, συμμετείχαμε και στην εκστρατεία λέγοντάς “πείτε ναι και θα υπάρξει ειρήνη και αδελφοσύνη”. Είπαν ναι. Η Ε/κ πλευρά είπε όχι. Έκαναν εκστρατεία για το όχι και τί έγινε στο τέλος; Η Ε.Ε. ενέταξε την Ε/κ πλευρά στην ένωση και το Κυπριακό μπήκε σε αδιέξοδο», ανέφερε.