X

Αντιδράσεις για την καταδίκη δημοσιογράφων στην Τουρκία

«Ημέρα ντροπής για τη δικαιοσύνη» ήταν το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ που σχολιάζει την καταδίκη 15 δημοσιογράφων της...

Ant1news

«Ημέρα ντροπής για τη δικαιοσύνη» ήταν το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την καταδίκη 15 δημοσιογράφων της για συνδρομή σε τρομοκρατικές οργανώσεις (FETO).

Στη δίκη των 20 κατηγορουμένων καταδικάστηκαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τζουμχουριέτ, Ακίν Αταλάι, σε 7 χρόνια φυλάκιση, ωστόσο αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους μέχρι την διεξαγωγή της έφεσης.

Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη, ο δημοσιογράφος Μουράτ Σαμπουντζού σε επίσης 7 χρόνια, ο δημοσιογράφος Χικμέτ Τσετίνκαγια σε 6 χρόνια και ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση.

Το δικαστήριο αθώωσε τρεις, ενώ για τον Τούρκο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία και το δημοσιογράφο Ιλχάν Τανίρ αποφασίστηκε να δικαστούν ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Αχμέτ Σικ με tweet του σχολίασε δηκτικά ότι «οι δικτατορίες δεν κατάφεραν να κερδίσουν ποτέ στην ιστορία, εμείς θα κερδίσουμε».

Ο Μουράτ Σαμπουντζού δήλωσε πως δεν φοβάται ούτε ο ίδιος ούτε οι συνάδελφοί του στη Τζουμχουριέτ. «Αν χρειαστεί, θα ξαναμπούμε φυλακή, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε δημοσιογραφία με θάρρος. Να μην έχουν την παραμικρή ανησυχία οι αναγνώστες της Τζουμχουριέτ, δεν φοβόμαστε καθόλου», σχολίασε μετά την καταδίκη του.