X

Κωνσταντινούπολη: “πεδίο μάχης” η πλατεία Ταξίμ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από την Κυβέρνηση Ερντογάν και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ για να διαδηλώσουν.

Ant1news

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Διαδηλωτές που επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, που είχε σχηματιστεί γύρω από την πλατεία Ταξίμ, απωθήθηκαν βίαια.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η αστυνομία στην προσπάθεια της να εκκενώσει την πλατεία, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 84 συλλήψεις.

Να σημειωθεί ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ έχουν απαγορευτεί από το 2013, μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο εκείνου του έτους.

Ωστόσο τα συνδικάτα διεκδικούν κάθε χρόνο την πρόσβαση στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Εκείνη την ημέρα, άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ στην πλατεία, προκαλώντας τον θάνατο 34 ανθρώπων.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια από νωρίς το πρωί. Είχαν στηθεί οδοφράγματα για να αποτραπεί η πρόσβαση στην πλατεία για τους διαδηλωτές και η επιτήρηση περιελάμβανε ακόμα και περιπολίες από ελικόπτερο.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 26.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων, 85 οχημάτων με κανόνια νερού και 67 θωρακισμένων οχημάτων.