X

Έρευνες από κοινού με την Τουρκία προαναγγέλλουν οι Τουρκοκύπριοι

Προειδοποιούν πως σε κάθε βήμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα υπάρχει αντίστοιχη απάντηση και από την τουρκική…

Ant1news

Προειδοποιήσεις από τον Τ/Κ, λεγόμενο υπουργό Ενέργειας, Οζντίλ Ναμί για τις έρευνες φυσικού αερίου της Κύπρου αλλά και επικρίσεις για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

 «Δεν είναι βήματα προς ενίσχυση της φιλίας αλλά της έντασης», εκτίμησε ο Οζντίλ Ναμί για τις αποφάσεις της τριμερούς, ενώ προειδοποίησε πως σε κάθε βήμα της ε/κ πλευράς, θα υπάρχει αντίστοιχη απάντηση και από την τουρκική: «Όσο δίκιο και όσες εξουσίας έχουν εκείνοι, άλλο τόσο έχουμε κι εμείς. Αν εκείνοι το κάνουν με τρίτες χώρες, εμείς θα το κάνουμε με την Τουρκία. Θα κάνουμε κι εμείς έρευνες φυσικού αερίου» είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Υποστήριξε πως πρότειναν στην ε/κ πλευρά να συσταθεί μια κοινή επιτροπή φυσικού αερίου στο πλαίσιο ενός μοντέλου που δεν θα αμφισβητεί τις πολιτικές θέσεις των δύο πλευρών και θα διασφαλίζει το όφελος όλων από τις φυσικές πηγές με δίκαιο τρόπο. «Σε αυτό το μοντέλο θέλουμε να συμπεριλάβουμε και την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο και χαμηλότερο θα είναι το κόστος του προγράμματος αλλά και από πλευράς ασφάλειας δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντί για ένταση να υπάρξει συνεργασία», είπε, συμπληρώνοντας ότι η λογική λέει ότι ο πλέον οικονομικός τρόπος είναι να γίνει η μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας. «Η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ θα εναντιωθούν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Ναμί.

Παράλληλα, κατηγόρησε το Νίκο Αναστασιάδη ότι εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά ότι δεν παρουσίασε την ομοσπονδιακή λύση ως μία ιδανική λύση αλλά ως ένα πικρό συμβιβασμό.

«Ο Αναστασιάδης δεν προετοίμασε τον λαό για μία ομοσπονδιακή λύση, αν και τη  διαπραγματεύονταν στο τραπέζι. Δεν εξήγησε τί σημαίνει να μοιράζεσαι την εξουσία. Δεν εξήγησε τί σημαίνει κοινή διαβίωση. Όταν είδαν ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί, έπαθαν πανικό», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η έκκλησή μας προς τους Ε/Κ είναι να καθίσουν στο τραπέζι με ένα χρονοδιάγραμμα για να κλείσει το Κυπριακό. Διαπραγματεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν γίνονται. Ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης λέει ‘ας ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις’ αλλά δεν λέει και ‘ας τις τελειώσουμε’».

Εν κατακλείδι, υποστήριξε ότι η λύση όλων αυτών των προβλημάτων περνάει μέσα από τη λύση του Κυπριακού. «Αυτός που την εμποδίζει είναι ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης. Δυστυχώς το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν καταντήσει να είναι οι χώρες που στηρίζουν την αρνητκή στάση του Ε/Κ ηγέτη», κατέληξε o Οζντίλ Ναμί, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.