X

Ερντογάν: δεν είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε την κρίση

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα. Σενάρια διεθνούς συνωμοσίας από σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου.

Ant1news

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την καθίζηση της τουρκικής λίρας και την κατ’ επέκταση κρίση στην τουρκική οικονομία που έχει προκαλέσει.

«Δεν είναι μια δυσκολία που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε», δήλωσε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η διακύμανση στην ισοτιμία δεν είναι ένα ζήτημα που προκαλεί πρόβλημα μόνο στην Τουρκία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να σχολιάσει την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα που αποφασίστηκε χθες το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας κατά 2% μέσα σε λίγα λεπτά, παρότι ο ίδιος ήταν όχι μόνο αντίθετος με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ζητούσε και μείωσή τους επειδή θέλει να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία.

«Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται. Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 161 δις δολάρια, τα έσοδα του τουρισμού είναι πάνω από 40 εκατομύρια. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση των λόγων για τους οποίους αλλάζει η ισοτιμία συναλλάγματος. Δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Κανείς να μην δίνει βάση στα κουτσομπολιά που στοχεύουν να ανησυχήσουν το λαό μας. Μετά τις εκλογές θα κινηθούμε πολύ διαφορετικά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρέχουσων συναλλαγών», υποσχέθηκε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος για να καθησυχάσει από την παρούσα κατάσταση δήλωσε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ότι «έχουμε και τη δυνατότητα να αποτρέψουμε βραχυπρόθεσμα τη διακύμανση της ισοτιμίας στο συνάλλαγμα» και κάλεσε τον τουρκικό λαό να μην μετατρέπει σε συνάλλαγμα το δικό του εθνικό νόμισμα. «Ας συνεχίσουμε να κινούμαστε με το δικό μας εθνικό νόμισμα. Αυτό θα πει πατριωτισμός και αγάπη για την πατρίδα», ανέφερε.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε χθες το βράδυ αύξηση επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) ανεβάζοντας από 13,5% στο 16,5% το επιτόκιό της. Πάντως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την απόφαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι στηρίζει την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας. «Πλήρη στήριξη σε όλα τα βήματα της Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της ισοτιμίας. Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», έγραψε.

 

Ξένες δυνάμεις “βλέπει” σύμβουλος του Ερντογάν πίσω από τη νομισματική κρίση

Σενάρια διεθνούς συνωμοσίας εναντίον της τουρκικής οικονομίας ανέπτυξε ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, ο σύμβουλος του Τούρκου Πρόεδρου εξαπέλυσε “βολές” κατά ξένων κέντρων που, όπως ισχυρίζεται, προκαλούν τριγμούς στην οικονομία εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Ειδικότερα, ο κ. Μπουλούτ είπε πως «σήμερα επιτίθενται στην οικονομική αγορά της Τουρκίας από τα πληκτρολόγιά τους στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Ισραήλ.» Έκανε μάλιστα έναν παραλληλισμό με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν θα φοβηθούμε».