X

Τουρκικό ΥΠΕΞ: αντισυμμαχική η απόφαση των ΗΠΑ για “πάγωμα” των εξοπλισμών

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε την απόφαση των ΗΠΑ για «πάγωμα» της πώλησης των F-35.

Ant1news

«Η απόφαση δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας της Τουρκίας με τις ΗΠΑ», σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμίτ Ακσόι αναφορικά με το πάγωμα των εξοπλισμών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Εμείς έχουμε εκπληρώσει κατά γράμμα τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος F-35. Άλλωστε αυτό είναι ένα πολυεθνικό πρόγραμμα. Είναι καθαρές οι υποχρεώσεις όλων των μερών που υπέγραψαν το συμβόλαιο και αναμένουμε να το εφαρμόσουν. Αυτού του είδους τα βήματα είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ. Όπως έχει πει και ο υπουργός μας, στην περίπτωση που γίνουν τέτοια βήματα είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», ανέφερε ο Χαμίτ Ακσόι.

Ο Χαμίτ Ακσόι είπε πως κάποιοι Αμερικανοί γερουσιαστές υποβάλλοντας νομοσχέδιο με στόχο να εμποδίσουν την πώληση των F-35 στην Τουρκία, είναι ένας τρόπος ώστε να συνδέσουν το θέμα με την αγορά των S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία και τη προφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπρούνσον στην Τουρκία.