X

Με… Βυζαντινούς παρομοίασε τους πραξικοπηματίες ο Ερντογάν

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος στην φιέστα που διοργάνωσε για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ant1news

Με τους …Βυζαντινούς παρομοίασε αυτούς που διέπραξαν την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του κατά την επέτειο για την 565η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δεν ξεχάσαμε όσους στήθηκαν μπροστά στους στρατιώτες μας και τους αστυνομικούς μας με στολές βυζαντινών στρατιωτών. Δεν ξεχάσαμε όσους στις 15 Ιουλίου προσπάθησαν να επισκιάσουν τη νίκη κάνοντας λόγο για ελεγχόμενο πραξικόπημα και χειροκροτώντας τα τανκς. Δεν ξεχάσαμε όσους δεν αντέχουν βλέπουν τη σημαία, όσους ενοχλούνται με τη μουσουλμανική προσευχή. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, αρκούν όσα ζούμε τώρα εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου για να φανεί η αλήθεια. Γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις εκλογές συναγωνιζόμαστε με κόμματα που εξαγγέλλουν μία εξωτερική τους πολιτική όχι με βάση τα συμφέροντα του τουρκικού λαού αλλά με βάση τα αιτήματα των δυνάμεων εκείνων που θεωρούν εαυτούς σημερινούς εκπροσώπους των Βυζαντινών».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης προκαλεί σε εκείνον υπερηφάνεια και ικανοποίηση, αλλά για άλλους αποτελεί ημέρα καταστροφής και πρόσθεσε ότι «δεν ξεχάσαμε όσους έγραψαν ότι η τυραννία στους δρόμους αυτής της πόλης ξεκίνησε το 1453».

Από τη πλευρά του ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, είπε ότι η Άλωση ήταν μια πολύπλευρη και μεγάλη επιτυχία, η οποία άλλαξε τον ρου της ιστορίας, έκλεισε μια εποχή και άνοιξε μια άλλη. «Η Άλωση έκανε την Κωνσταντινούπολη κέντρο του κόσμου. Σαν να ιδρύεται ξανά η Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετατρέπεται σε παγκόσμιο κράτος», ανέφερε.