X

Συμφωνία Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ για επαναφορά του κοινοβουλευτικού συστήματος

Αντιφατικές είναι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, 20 ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ant1news

Κόντρα στις βουλές Ερντογάν, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοί του στην Τουρκία, Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ συμφώνησαν να επαναφέρουν το κοινοβουλευτικό σύστημα στη χώρα εάν νικήσουν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Αυτό δήλωσε η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, μετά τη συνάντησή της με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα κερδίσει τουλάχιστον την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών.

Θολώνουν το τοπίο οι δημοσκοπήσεις

Τελείως αντιφατικές είναι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, 20 ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Άλλες προβλέπουν αυτοδυναμία του Ερντογάν, ακόμη και από τον πρώτο γύρο, ενώ άλλες τον καταποντίζουν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την εταιρεία Remres, σε νέα δημοσκόπησή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι δύο μεγάλες συμμαχίες παλεύουν “στήθος με στήθος” για την πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Aksam” προβλέπει για τον Ταγίπ Ερντογάν ποσοστό 53,4% από τον πρώτο γύρο των προεδρικών. Η ίδια εταιρεία, βέβαια, στο δημοψήφισμα πριν από δύο χρόνια, έδινε στον Ερντογάν ποσοστό νίκης 59%, αλλά με δυσκολία κατάφερε να πάρει 51%.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την Remres, η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ λαμβάνει 43,9% και των κομμάτων της αντιπολίτευσης 43,5-43,7%. Αναφέρει ακόμη ότι ενώ η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ συγκέντρωνε 44,2% τον Μάιο, τώρα λαμβάνει 43,9%. Τα ποσοστά είναι “στήθος με στήθος”, γι’ αυτό και στη Βουλή ούτε η μια συμμαχία ούτε και η άλλη θα μπορέσει να λάβει 301 έδρες. Το φιλοκουρδικό κόμμα λαμβάνει 12,1% ενώ στις εκλογές της 7ης Ιουνίου είχε λάβει 13,12%. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα το φιλοκουρδικό κόμμα διατηρεί τα ποσοστά του στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ στη δυτική Τουρκία έχει μια μικρή πτώση. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Remres, υπάρχει και ένα μέρος του εκλογικού σώματος που δίνει ψήφο στο φιλοκουρδικό κόμμα φοβούμενο μήπως δεν εξασφαλίσει το εκλογικό όριο του 10% για να μπει στη Βουλή. Πρόκειται για ένα μέρος του εκλογικού σώματος του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που θα δώσει την ψήφο του στον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ για τις προεδρικές, ωστόσο για τις βουλευτικές θα δώσει την ψήφο του στον πρώτο γύρο στο φιλοκουρδικό κόμμα για να διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει εκτός Βουλής.

 

Από την άλλη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, για τις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 53,4%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος 23,8% και η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος 11,5%. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού κόμματος λαμβάνει 8,7%. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στη συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ για τις βουλευτικές εκλογές 52,8% και στη συμμαχία της αντιπολίτευσης 35,6%. Στο φιλοκουρδικό κόμμα 10,9% και στα άλλα κόμματα 0,7%.