X

Η Τουρκία αναβάλλει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία

Ανοίγει ο δρόμος για τα αμερικανικά F35 τα οποία οι ΗΠΑ ήθελαν να "παγώσουν". Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσαβούσογλου-Πομπέο στην Ουάσιγκτον...

Ant1news

Ένα βήμα πίσω στο θέμα των S-400 φαίνεται να κάνει η Άγκυρα, προκειμένου να μην εμποδιστεί η παραλαβή των F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά και να πετύχει τη συμφωνία για απόσυρση των Αμερικανών από το Μάνμπιτς της Συρίας.

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνάντησης μεταξύ Τσαβούσογλου-Πομπέο στην Ουάσιγκτον πριν από  λίγες ημέρες και, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, η Άγκυρα δήλωσε στους Αμερικανούς ότι θα καθυστερήσει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία σε 19 μήνες από τώρα αντί για 9 που είχε οριστεί.

Βέβαια η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Άγκυρα και, αυτό προβάλλεται περισσότερο στον τουρκικό Τύπο, να πάρει τους S-400 αλλά να μην τους χρησιμοποιήσεο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός θα μπορέσει έτσι να προετοιμαστεί ώστε να τους χρησιμοποιεί με το εγχώριο λογισμικό και όχι εκείνο των Ρώσων.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, παρά τις πιέσεις των Αμερικανών, η Τουρκία είπε ότι δεν υποχωρεί επ’ ουδενί από τους S-400. Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι S-400 απειλούν τα F-35 και άλλα αεροσκάφη και οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και πρότειναν να συνεργαστούν με κάποιο τρόπο ώστε να εξαλειφθούν αυτές οι ανησυχίες. Επειδή μάλιστα η Τουρκία επέμενε, κάποιοι τότε πρότειναν στον Τσαβούσογλου «πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιήσετε».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η τουρκική πλευρά τους ανέφερε ότι παρότι υπάρχει άμεση απειλή για τη χώρα, αποφάσισαν να παραλάβουν τους S-400 σε 19 μήνες αντί σε 9. «Εάν δεχόμασταν σε 9 μήνες οι Ρώσοι θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιούν με το δικό τους λογισμικό. Εμείς όμως επειδή θέλουμε να χρησιμοποιηθεί το αντιπυραυλικό σύστημα μόνο από τους δικούς μας στρατιώτες, προτιμήσαμε η παραλαβή να γίνει αργότερα», φέρεται να είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.