X

“Καρφιά” Τσαβούσογλου για την στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας

Επικριτικός ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Τι είπε για τα F-35, τους S-400 και την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας.

Ant1news

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην δημοσιογράφο Τζούλι Γούντραφ του τηλεοπτικού δικτύου PBS, παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατόπιν της χθεσινής συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που έχουν επιδεινώσει τον τελευταίο καιρό τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, όπως οι αντικρουόμενες προτεραιότητες των δύο χωρών στη Συρία και η αμερικάνικη υποστήριξη της συρο-κουρδικής οργάνωσης YPG, η τουρκική συνεργασία με τη Ρωσία και η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400, οι αντιδράσεις στο  Κογκρέσο για την παροχή των μαχητικών F-35 και της τεχνογνωσίας τους στην Τουρκία, οι διώξεις αντιφρονούντων στην Τουρκία και η ροπή της προς τον αυταρχισμό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ήταν μεγάλο λάθος των ΗΠΑ να επιλέξουν να συνεργαστούν στη Συρία με μία “τρομοκρατική οργάνωση” - και παρακλάδι του PKK - την YPG, ενώ έπρεπε να βασιστούν στη βοήθεια της Τουρκίας για την καταπολέμηση του “Ισλαμικού Κράτους” στη Συρία.

 

Για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανέφερε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί διότι αποτελεί μέρος ήδη συμφωνημένου πολυμερούς προγράμματος, τις προϋποθέσεις του οποίου εκπληρώνει η Τουρκία, και επ’ ουδενί σχετίζεται με την προμήθεια ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400, στην οποία οδηγήθηκε εξ ανάγκης - όπως είπε - η Τουρκία, μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει στην Άγκυρα τα συστήματα Patriot.

 

Για τη ρωσο-τουρκική συνεργασία, σημείωσε ότι δεν συνιστά θέμα σύγκρισης, ανταγωνισμού ή εναλλακτικής επιλογής σε σχέση με τις ΗΠΑ, που αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας. «Δεν τίθεται θέμα επιλογής εταίρου, καθώς αποτελούν διαφορετικού τύπου σχέσεις, στο πλαίσιο εξισορρόπησης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής». Όπως είπε, υπάρχουν τομείς συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς και διαφορές, για παράδειγμα στα ζητήματα της Κριμαίας, της Β. Θάλασσας, του καθεστώτος Άσαντ, κλπ.

 

Για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ανέφερε ότι η τουρκική Κυβέρνηση ποτέ δεν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πρόσφερε υποστήριξη, απλώς επιμένει στην έκδοση υπόπτων υπαιτίων, όπως είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου απέρριψε τους ισχυρισμούς περί διώξεων αντιφρονούντων και αυταρχισμού στην Τουρκία, όπου υπάρχει βαθιά πίστη στη Δημοκρατία. Τόνισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του έχουν προωθήσει άνευ προηγούμενου φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και αποδέχονται την κριτική που τους ασκείται στο πλαίσιο της υφιστάμενης ελευθεροτυπίας και ελευθερίας έκφρασης.