X

“Τα είπαν” για F-35 και S-400 Τζανικλί και Μάτις

Συνάντηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, στην Ουάσιγκτον.

Ant1news

Εποικοδομητική και λεπτομερή χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νουρετίν Τζανικλί τη συζήτηση, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις. Η συζήτηση, σύμφωνα με τον Τζανικλί, περιλάμβανε τόσο τα μαχητικά F-35 όσο και τους S-400. 

Μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στις αρχές της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, όπου είχε σημαντικές συνομιλίες με τον Μάικ Πομπέο για την περιοχή, o Τούρκος υπουργός Άμυνας βρέθηκε, την Παρασκευή, στις ΗΠΑ για να ζητήσει, όπως ανέφερε ο ίδιος, από τον Αμερικανό ομόλογό του να ‘μεσολαβήσει’ στη Γερουσία υπέρ της Τουρκίας, προκειμένου να παραδοθούν τα μαχητικά F-35 στην Άγκυρα. 

Όπως είπε ο Νουρετίν Τζανικλί, διαβεβαίωσε τον Τζέιμς Μάτις ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας δεν αποτελεί απειλή για την αμυντική μηχανή των ΗΠΑ και του ζήτησε να ενημερώσει και την αμερικανική γερουσία σχετικά, η οποία πρόκειται να αποφασίσει, τελικά, για την παράδοση ή όχι των μαχητικών F-35 στην Τουρκία εντός του Ιουνίου. .  

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν ανέφερε τίποτα περί αναβολής της παράδοσης των S-400, όπως φημολογείται, ωστόσο επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι «οι S-400 θα εγκατασταθούν στην Τουρκία και αυτό το θέμα δεν επιδέχεται συζήτηση», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη