X

Στις κάλπες η Τουρκία μέχρι να… εκλεγεί ο Ερντογάν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών άφησε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ant1news

Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει ξανά στις κάλπες, αν η συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) δεν μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία του Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει με μικρή διαφορά την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, ενώ και οι προεδρικές εκλογές ενδέχεται να περάσουν σε δεύτερο γύρο.

Ο Μπαχτσελί, ο οποίος υποστήριξε τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών τον Απρίλιο, σημείωσε ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην περίπτωση που η προεδρία και το κοινοβούλιο δεν έχουν αρμονική συνεργασία μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα χορηγεί είτε στον πρόεδρο είτε στο κοινοβούλιο την εξουσία να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές αν υπάρξει "κώλυμα" - για παράδειγμα αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, αλλά το κόμμα του χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

"Αν η προεδρία και το κοινοβούλιο φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να εργαστούν σε αρμονία, υπάρχουν διέξοδοι βάσει των συνταγματικών αλλαγών και αυτές μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, (...) θα μπορούσαν να εξεταστούν οι πρόωρες εκλογές", είπε, χαρακτηριστικά, ο Μπαχτσελί..