X

Τουρκικές εκλογές: “Όλα τα σενάρια ανοιχτά” βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων

Τα τελευταία γκάλοπ, η μεγαλειώδης συγκέντρωση του Ιντζέ κι η ευημερία που "έφερε" ο Ερντογάν μέσω των ...φούρνων!  Εκτακτη εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ant1news

Λίγες ώρες πριν από την "μητέρα των μαχών στην Πόλη" και τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, και είναι η πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ξεκάθαρα. Η αγωνία και η πόλωση βρίσκονται στο αποκορύφωμά της.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 από την Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δεν είναι διασφαλισμένη και αν οι εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τον Ερντογάν καθώς θα συνασπιστούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον του. Και το ποσοστό τους με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι αρκετό να ξεπεράσει το 50%.

Το κλίμα έχει ανατραπεί και ανάμεσα στο λαό. Πρώτη φορά υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν μιλούν για την κακή κατάσταση της οικονομίας και ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα και δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν το νέο πρόσωπο, τον Μουχαρέμ Ιντζέ, που ‘τα λέει και ωραία’.

 

Η τιμή του κρεμμυδιού έγινε θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από ένα tweet του ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας, Τεμέλ Καραμολάογλου, που έγραφε: «Το δολάριο είναι 4,75 λίρες, το κρεμμύδι 6,95». Το τουίτ αυτό αναπαράχθηκε πάνω από 15.000 φορές. Η τιμή του κρεμμυδιού αυξήθηκε κατά 212% λόγω πληθωρισμού και ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει κρεμμύδια, πατάτες και άλλα βασικά τρόφιμα λόγω των αυξήσεων.

Η "μητέρα των μαχών" στην Κωνσταντινούπολη

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε με την "μητέρα των μαχών", τις συγκεντρώσεις των δύο βασικών ανθυποψηφίων στην Κωνσταντινούπολη, όπου τις εντυπώσεις έκλεψε η δυναμική σε παλμό και ένταση συγκέντρωση του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος ενώπιον μεγάλου πλήθους έστειλε μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας "Ερντογάν, τελείωσες".

Στον αντίποδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε έναν μαραθώνιο με πέντε (!) ομιλίες το Σάββατο σε γειτονιές της Πόλης, θέλησε να αναδείξει την ευημερία των πολιτών επί των ημερών του, επισημαίνοντας τους ότι επί της διακυβέρνησης του οι Τούρκοι δεν αγόρασαν μόνο ψυγείο, αλλά ευημερούν αφού πήραν και φούρνο, αλλά ακόμη και πλυντήριο ρούχων! 


Αστυνομοκρατείται η Πόλη 

Επί ποδός στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται 38.480 αστυνομικοί για την ήρεμη διεξαγωγή των εκλογών.

Επίσης, 4 ελικόπτερα, 8 σκάφη του λιμενικού, 85 υδροφόρες, 90 τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, 137 οχήματα της αστυνομίας και 3 drones θα επιτηρούν τις 39 συνοικίες της Πόλης και τα 1670 σχολεία, όπου θα έχουν στηθεί οι κάλπες.

Όποιος φωνάζει συνθήματα κατά του Ερντογάν… συλλαμβάνεται!

Δεκάδες συλλήψεις τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία για όποιον μιλάει εναντίον του Ερντογάν ή φωνάζει συνθήματα εναντίον του ενόψει των εκλογών.
Το Σάββατο συνελήφθσαν στη Σμύρνη άλλα 4 άτομα, υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  επειδή φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ερντογάν.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής πάντως, δίνουν και πάλι αντιφατικά αποτελέσματα. Πολύ αξιόπιστες και οι δύο εταιρείες, η μία δείχνει να μην βγαίνει στον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και να κινδυνεύει να χάσει και το δεύτερο, η άλλη δείχνει να κερδίζει σχεδόν οριακά. Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Μάλιστα η εταιρεία ‘βλέπει’ πιθανό ο Μουχαρέμ Ιντζέ να κερδίσει το δεύτερο γύρο. Από την άλλη, η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 28% και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%. Για την Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο

Η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης ‘Τζουμχουριέτ’ δημοσιεύει σήμερα νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, σύμφωνα με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές αύριο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό από 44.5% και άρα δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, 28.3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13.5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11.5%.

 

Η δημοσκόπηση της τελευταίας στιγμής

Λίγο πριν ξεκινήσει η απαγόρευση διεξαγωγής προεκλογικού αγώνα στην Τουρκία, άλλη μία δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας, από την εταιρεία Piar. Σύμφωνα με αυτήν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, ενώ το κουρδικό κόμμα θα περάσει το εκλογικό όριο του 10% και θα μπει στην Bουλή. Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 18-22 Ιουνίου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, λαμβάνουν:

  • Ερντογάν: 42,5%
  • Ιντζέ: 27,1%
  • Ακσενέρ: 16,7%
  • Ντεμιρτάς: 11%

"Μονοπώλιο" Ερντογάν στην κρατική τηλεόραση

Το είπαν οι πολιτικοί αντίπαλοι, το λέει και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας που μέτρησε 181 ώρες παρουσίας στην κρατική τηλεόραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι αντίπαλοί του ήταν οι… φτωχοί συγγενείς, που προβλήθηκαν ελάχιστα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία λοιπόν, ο Ερντογάν μίλησε στην τηλεόραση συνολικά 181 ώρες, ο Μουχαρέμ Ιντζέ μόλις 15 ώρες, η Μεράλ Ακσενέρ μόνο 3 ώρες, ο αρχηγός του Κόμματος Ευημερίας για 60 λεπτά και ο αρχηγός του Κόμματος της Πατρίδας μόλις 38 λεπτά. Ο λιγότερο προβεβλημένος ήταν ο Κούρδος υποψήφιος πρόεδρος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με παρουσία για 32 λεπτά.

Ερντογάν: Εγώ ειμί η Τουρκία!

Άλλα δύο νέα προεκλογικά σποτ για τον Τούρκο πρόεδρο δημοσιοποιήθηκαν σήμερα ένα 24ωρο πριν από τις εκλογές, προκειμένου να πειστεί και ο τελευταίος αναποφάσιστος ή αντιφρονών…

Στο πρώτο σποτ μιλάει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας μάλιστα «Εγώ ειμί… η Τουρκία» (κατά το “εγώ ειμί ο Ιησούς”). Παρουσιάζει διάφορα μέρη από όλη την Τουρκία και απλούς ανθρώπους την ώρα του καθήκοντος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Βολές κατά πάντων απο τους Τούρκους αξιωματούχους

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός προέβη σε συστάσεις προς τους πολίτες της χώρας, προκειμένου να διεξαχθούν ήρεμα οι εκλογές την Κυριακή, όμως τα έβαλε κι αυτός με την σειρά του με ξένους παρατηρητές, που έχουν καταφτάσει στη χώρα για την παρακολούθηση της σωστής διεξαγωγής των εκλογών, λέγοντάς τους ότι «συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι ακραίων πολιτικών δομών» και κάνοντας λόγο για «παρέμβαση στις εκλογές μας».

 

Συντηρώντας όλα τα ανοιχτά μέτωπα, η τουρκική Κυβέρνηση ρίχνει «λάδι στην φωτιά» και στο ζήτημα των F35, με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε στην «La Repubblica», να λέει ότι αφού το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πουλάει «Πάτριοτ» στην Τουρκία, η χώρα μπορεί να αγοράσει πυραύλους από άλλες χώρες. Μάλιστα, όπως είπε, «η Ελλάδα έχει πυραύλους S-300 και αυτό δεν προκαλεί ζήτημα σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ», ενώ σχετικά με την αγορά πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, είπε ότι η Άγκυρα πήρε εγγυήσεις ό,τι αυτοί δεν θα αποτελέσουν «απειλή» για τα F-35.

Στον βωμό των εντυπώσεων πάντως, ένας υποψήφιος βουλευτής προσπάθησε να εξασφαλίσει λίγες ψήφους, μπαίνοντας με το κοστούμι του στην ...θάλασσα!

Ο ΑΝΤ1, με μια έκτακτη εκπομπή, απο το απόγευμα της Κυριακής, θα μεταδίδει καρέ-καρέ τις εξελίξεις και θα αναλύει με την βοήθεια ειδικών τις προεκτάσεις τους.