X

Τουρκικές εκλογές: η ώρα της κάλπης

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Που θα ρίξουν την ψήφο τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Πότε θα ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Ant1news

Σήμερα προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες στην Τουρκία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τις οποίες η Τουρκία οδηγείται πλέον σε προεδρικό σύστημα.

Τα δεκάδες εκατομμύρια των ψηφοφόρων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, θα ψηφίσουν σε 180.065 κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Οι ψηφοφόροι θα τοποθετήσουν στον ίδιο φάκελο και τα δύο ψηφοδέλτια, ένα για τον πρόεδρο και ένα για το κοινοβούλιο. Πρώτα θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων για τον Πρόεδρο.

Θα τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά και η νέα εφαρμογή των κινητών καλπών για τους ασθενείς που δεν μπορούν να προέλθουν στις κάλπες. Έτσι στα πλαίσια της νέας εφαρμογής θα μεταφερθούν οι κάλπες στα σπίτια των ασθενών που δεν μπορούν να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους. Ο αριθμός αυτών των ψηφοφόρων είναι 17.258.

Επίσης οι Τούρκοι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε κάλπες που θα συγκροτηθούν στα συνοριακά περάσματα μέχρι τις 17:00 (ώρα Τουρκίας)

Οι υποψήφιοι πρόεδροι

Υπάρχουν 6 υποψήφιοι πρόεδροι που συναγωνίζονται στις προεδρικές εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κοινός υποψήφιος της συμμαχίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του ακροδεξιού ΜΗΡ, ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (İYİ Parti), o Σελαχατίν Ντεμιρτάς του Κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού (HDP), ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος Ευδαιμονίας (SP) και ο Ντογού Περιτσέκ του Κόμματος Πατρίδας (VP).

Σε αυτές τις εκλογές αντί για 550 βουλευτές θα εκλεγούν 600. Το εκλογικό όριο για να μπει κάποιο κόμμα στη βουλή είναι το 10%.

Από τις 6.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ καθώς και η κατανάλωσή του σε δημόσιους χώρους. Μέχρι τις 18.00 απαγορεύονται τα πολιτικά σχόλια και οι προβλέψεις από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα.

Από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 απαγορεύεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά μέσα, εκτός και αν ληφθεί άλλη απόφαση από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (σημ: συνήθως αίρεται μετά τις 18.00 ή 19.00 αυτή η απαγόρευση). Από τις 21.00 και μετά είναι ελεύθερη η μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Ο ΑΝΤ1, με μια έκτακτη εκπομπή, απο το απόγευμα της Κυριακής, θα μεταδίδει καρέ-καρέ τις εξελίξεις και θα αναλύει με την βοήθεια ειδικών τις προεκτάσεις τους.