X

Τουρκικές εκλογές: μπαράζ καταγγελιών για επιθέσεις και απόπειρες νοθείας

Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν τον Ερντογάν και κρατικούς υπαλλήλους για την δημιουργία «ατμόσφαιρας τρόμου».

Ant1news

Προσφυγή στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκανε το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μετά τις καταγγελίες ότι στην Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας έριξαν μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων σε κάλπες και έγινε επίθεση σε παρατηρητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα της αντιπολίτευσης, το CHP ζητά από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να λάβει μέτρα και επισημαίνει ότι σε μια κάλπη πριν ακόμη αρχίσει η ψηφοφορία παρατηρήθηκε ότι έριξαν 100 ψηφοδέλτια, όλα τους με ψήφους υπέρ του Ερντογάν.

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο βουλευτής του CHP, Μουράτ Εμίρ, δήλωσε ότι στην Σανλιούρφα εμποδίστηκε η είσοδος σε σχολείο της Σανλιούρφα και χτυπήθηκαν παρατηρητές γι’ αυτό και σε πολλά κέντρα αναγκάστηκαν να αποσύρουν τους παρατηρητές τους.

Άλλες καταγγελίες λένε ότι τα επεισόδια με τη μαζική ρίψη ψηφοδελτίων σε κάλπες παρατηρήθηκαν σε περιοχές της Ούρφα, εκεί όπου είχε σκοτωθεί ο αδελφός βουλευτή του ΑΚΡ την περασμένη βδομάδα σε συμπλοκή με Κούρδους. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο βουλευτής γυρίζει τις κάλπες και ρίχνει ψηφοδέλτια. Παρατηρητής κατέγραψε με κινητό τηλέφωνο τις εικόνες και τις ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο παρατηρητής λέει στον υπεύθυνο της κάλπης: «Κύριε πρόεδρε είστε μάρτυρας ότι ρίχτηκε ένα πακέτο ψήφων».

 

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Αναντολού», ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες εναντίον 10 ξένων, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές υποστηρίζοντας ότι είναι παρατηρητές , χωρίς ωστόσο να έχουν καμιά διαπίστευση. Πρόκειται για τρεις Γάλλους στο Άγρι, τρεις Γερμανούς στο Σιρνάκ, τρεις Ιταλούς στο Ντιγιάρμπακιρ και έναν Ιταλό στο Μπάτμαν.

Σε άλλη περίπτωση στην επαρχία Σουρούτς, η Αστυνομία σταμάτησε αυτοκίνητο και κατέσχεσε τέσσερις σάκκους με σφραγισμένα ψηφοδέλτια, τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν σε σχολεία. Τρία άτομα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, ότι «σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

Νωρίτερα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε όλους τους δημόσιους λειτουργούς να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας λέγοντας «είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».