X

Νίκη Ερντογάν με άνοδο των εθνικιστών

Εξελέγη από τον πρώτο γύρο στην Προεδρία, όμως μειώθηκε το ποσοστό του ΑΚΡ στην Βουλή. Με αιχμές η αναγνώριση της ήττας απο τον Ιντζέ. Θερμό μήνυμα του Πούτιν

Ant1news

Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα των δημοσκόπων που είχαν σχεδόν όλοι επισημάνει την δυσκολία αυτοδυναμίας στην Βουλή και για μια ακόμη φορά δείχνει πόσο σοφή ήταν πολιτικά η απόφαση του Ερντογάν για εκλογές-εξπρές, όσο ακόμη οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων στην Συρία και το Βόρειο Ιράκ είναι σε εξέλιξη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία με περίπου 52,55%, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση. Τι θα την έκανε όμως χωρίς την προεδρία; Ακόμη και να την έπαιρνε στον δεύτερο γύρο θα το θεωρούσε αποτυχία και μάλλον για έναν ηγέτη σαν τον Ερντογάν θα ήταν.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 52,55% των ψήφων και ο Ιντζέ το 30,7%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 83,1%.

Τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 8,3%. Τέταρτη και... καταϊδρωμένη καθώς θεωρείται η μεγάλη απογοήτευση των εκλογών, ήρθε η Μεράλ Ακσενέρ με 7,4%.

 

Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9 της επικράτειας τώρα διαμορφώνεται ως εξής: Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4% παίρνει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,7% 146, το Κουρδικό με 11,5% 67, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10,1% θα έχει 45 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή. «Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk.

Θερμό ήταν το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερντογάν: νικητής των εκλογών είναι η Δημοκρατία

Στις 3.00 τα ξημερώματα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τελικά την «καθιερωμένη ομιλία του μπαλκονιού» από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ στην Άγκυρα, αν και είχε ανακοινωθεί ότι αναβάλλεται για σήμερα η καθιερωμένη νικήτρια ομιλία που πραγματοποιεί εδώ και πέντε εκλογικές αναμετρήσεις.

«Ο νικητής των εκλογών είναι η Δημοκρατία», ήταν το μήνυμα του Ερντογάν από το μπαλκόνι, απευθυνόμενος σε χιλιάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν, ενώ πρόσθεσε ότι «λάβαμε το μήνυμα που μας έστειλε ο λαός μας μέσω της κάλπης. Να είστε σίγουροι ότι στην επόμενη περίοδο θα καλύψουμε όλες τις ελλείψεις του έθνους μας».

Στην επινίκια ομιλία του προς υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

 

«Με την πλειοψηφία που έδωσε ο λαός στο ΑΚΡ και το ΜΗΡ, θα μπορούν να έχουν ισχυρή νομοθετική αρμοδιότητα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να ενισχύσουν τη χώρα τους και να την εντάξουν στις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε το κόμμα του και τη συμμαχία, προσθέτοντας ότι σήμερα ο λαός πήγε με ελεύθερη βούληση στις κάλπες και έκανε την επιλογή του για τον εαυτό του και τη χώρα του. Συνεχάρη τους υποψηφίους προέδρους και βουλευτές που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα να μη βλάψει κανείς τη Δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψουν την δική τους αποτυχία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία με τη συμμετοχή της με ποσοστό κατά 90% έδωσε ένα μάθημα Δημοκρατίας και είπε ότι είναι καιρός πλέον να αφήσουν πίσω τις διαμάχες και τις εντάσεις. Ανέφερε ότι θα ενισχύσουν όλους τους θεσμούς την περίοδο που θα ακολουθήσει και δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση από τη δημοκρατία και την οικονομία. Είπε ότι δεν θα επιτρέψουν να περιοριστούν τα δικαιώματα κανενός και θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να ενισχύσουν περισσότερο τη χώρα τους. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, είπε ότι δεν θα σταματήσει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις όσο αλλάζει ο κόσμος και η Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις αλλαγές μέσα από τη βουλή. 

 

Όπως είναι φυσικό, ο θρίαμβος Ερντογάν φιλοξενείται σήμερα στο πρωτοσέλιδα όλων των τουρκικών εφημερίδων.

Η Sabah με τίτλο «Νίκη Δημοκρατίας» τονίζει ότι η Τουρκία έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας στον κόσμο. Η Milliyet φέρει τον τίτλο «Πρώτος πρόεδρος ο Ερντογάν», ενώ η Haberturk κάνει λόγο για «Βουλή 8 χρωμάτων» και αναφέρει ότι η «Δημοκρατία επέλεξε τον πρόεδρό της».

Η Hurriyet γράφει για την «Πλειοψηφία της Δημοκρατίας» και αναφέρεται στη νίκη του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο. Η εφημερίδα Aksam γράφει για την «ιστορική νίκη» του τούρκου προέδρου και εξηγεί ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έφερε τους Κούρδους στη Βουλή. Τέλος, η Cumhuriyet, η ναυαρχίδα της αντιπολίτευσης, είναι η μόνο που μιλά για αμφισβητούμενες εκλογές…