X

Κυρίαρχος με ακροδεξιό “δεκανίκι” ο Ερντογάν

Παραμένει στο τιμόνι της χώρας, με αυξημένες αρμοδιότητες, μετά την μετατροπή του πολιτεύματος. Οι επόμενες κινήσεις του Ιντζέ. Οι νικητές και οι χαμένοι των εκλογών.

Ant1news

Με νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο, με 52,5%, ολοκληρώθηκαν οι Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, συγκέντρωσε το 30,7% των ψήφων. Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έρχεται τρίτος με 8,3% και η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, τέταρτη με 7,4%.

Ωστόσο, στις βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ, δεν κέρδισε αυτοδυναμία, αφού το ποσοστό του έπεσε από το 49,4% σε 42% και  συγκεντρώνει 293 έδρες αντί για 300 σε σύνολο 600 εδρών, όπως απαιτείται με βάση το νέο σύστημα για τηξν αυτοδυναμία.

Το CHP κερδίζει 146 έδρες και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξασφάλισε 49 έδρες. Έτσι, ο κυβερνητικός συνασπισμός Ερντογάν – Μπαχτσελί, με σύνολο 342 εδρών, εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ξεπέρασε το φράγμα του 10% άνετα και εισέρχεται θριαμβευτικά στη βουλή με ποσοστό 11,6% με 67 έδρες, γεγονός που το καθιστά την τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία. Το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ επίσης εισέρχεται στη βουλή με 10% και 45 βουλευτές. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ του 83,1%.

Αποδοχή ήττας με "βολές" απο τον Ιντζέ

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος κατήγγειλε χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος από το πρακτορείο «Αναντολού».


Ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας αναγνώρισε την νίκη του Ερντογάν, λέγοντας ότι τα στοιχεία του κόμματος δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής.

Πάντως, επιτέθηκε στον Ερντογάν για την μεταβολή του πολιτεύματος, λέγοντας ότι "η Τουρκία έκοψε τους δεσμούς της με τις δημοκρατικές αξίες".

"Μπαλαντέρ" οι ακροδεξιοί του Μπαχτσελί

Σε κόμμα-«μπαλαντέρ» αναδείχτηκε το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αν δεν ήταν από τους «νικητές» των εθνικών εκλογών, η συνεργασία του με το ΑΚΡ, το κόμμα του Ερντογάν, θα δώσει «ανάσα» στην κυβέρνηση μέσα στη Βουλή, ωστόσο όχι τέτοια που να μπορεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα, όπως επιθυμεί ο Ερντογάν, καθώς γι΄ αυτό χρειάζονται 360-400 ψήφοι, ενώ ΑΚΡ και ΜΗΡ έχουν μαζί 342 έδρες.

 

"Μεγάλοι νικητές" οι Κούρδοι κι οι εθνικιστές

Αναμφισβήτητα οι μεγάλοι νικητές σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι το φιλο-κουρδικό κόμμα, τρίτο κόμμα στη Βουλή και ρυθμιστής εξελίξεων. Το κόμμα ενισχύθηκε κυρίως από τις ανατολικές περιοχές της Τουρκία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη είχε μείωση ποσοστών. Στο πρώτο μήνυμα του, μέσω Twitter, μετά τις εκλογές, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κρατείται στις Φυλακές Αδριανούπολης, αφιού έκανε λόγο για επιτυχία του κόμματος του, που εν μέσω δυσμενών, όπως ανέφερε, συνθηκών έδωσαν τον προεκλογικο αγώνα, έγραψε «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα μέσω και έξω από τη Βουλή και σε όλα τα πεδία την προάσπιση των συμφερόντων του λαού. Εύχομαι σε όλους τους συνοδοιπόρους υποψηφίους που πέτυχαν ή δεν πέτυχαν καλή επιτυχία».

Στους νικητές περιλαμβάνεται και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο με την πρώτη του εμφάνιση στον πολιτικό στίβο κατάφερε να πάρει 10%. Καθώς το κόμμα του Μπαχτσελί διατήρησε το ποσοστό του, εκτιμάται ότι ψηφοφόροι από το κόμμα του Ερντογάν μετακινήθηκαν προς το Καλό Κόμμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ΜΗΡ και Καλό Κόμμα, τα δύο ακροδεξιά κόμματα, συγκέντρωσαν το 20% των ψήφων. Πάντως, η Μεράλ Ακσενέρ δεν θα είναι καν βουλευτής, αφού το προεδρικό σύστημα δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια ταυτόχρονα και για τις προεδρικές και για τις βουλευτικές.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2002  που η Βουλή της Τουρκίας θα είναι πεντακομματική.

Ανακατατάξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση

Μεγάλες ανακατατάξεις αναμένονται στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς η μεγάλη επιτυχία του Μουχαρέμ Ιντζέ να φτάσει το ποσοστό του στο 30%, ήταν μία ανέλπιστη επιτυχία, που θα επιφέρει κλυδωνισμούς στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που απλά διατηρούσε τα ποσοστά των κεμαλιστών γύρω στο 20% για χρόνια, σίγουρα έχει αρχίσει να σκέφτεται μήπως η ηγεσία του κόμματος χρειάζεται άλλα πρόσωπα, αφού η τωρινή δοκιμή με υποψήφιο άλλον από τον αρχηγό της παράταξης απέδωσε σημαντικά οφέλη στο μέχρι χθες «στάσιμο» κόμμα.

 

Υπερεξουσίες στον Ερντογάν

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή στις 29 Ιουνίου κι η πρώτη συνεδρία της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου. Ακούγεται ότι το ΑΚΡ του Ερντογάν θα δώσει την Προεδρία της βουλής σε βουλευτή του ΜΗΡ του Μπαχτσελί.

Αφού ορκιστούν οι βουλευτές, θα γίνει η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πιθανότατα την επόμενη ημέρα. Τότε είναι που θα αρχίσει και η εφαρμογή της μετατροπής του Πολιτεύματος από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία.

Μόλις αναλάβει καθήκοντα ο Ερντογάν, θα παύσει να υφίσταται Πρωθυπουργός, ενώ θα διοριστούν νέοι Υπουργοί.

 

Ερντογάν: η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας

«Με την πλειοψηφία που έδωσε ο λαός στο ΑΚΡ και το ΜΗΡ θα μπορούν να έχουν ισχυρή νομοθετική αρμοδιότητα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που εξεφώνησε στις 03:00 τη νύχτα, την λεγόμενη «ομιλία από το μπαλκόνι» που έχει καθιερώσει μετά από κάθε εκλογική νίκη του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία με τη συμμετοχή στις εκλογές σε ποσοστό 90% έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας και είπε ότι είναι καιρός πλέον όλοι να αφήσουν πίσω τις διαμάχες και τις εντάσεις. Ανέφερε ότι θα ενισχύσουν όλους τους θεσμούς την περίοδο που θα ακολουθήσει και δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση από τη Δημοκρατία και την οικονομία, θα προστατευθούν τα ατομικά δικαιώματα και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε να ενισχύσουν περισσότερο τη χώρα τους και να την εντάξουν στις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

Συγχαρητήρια απο τον Πούτιν

Θερμό ήταν το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του.

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα παράξενα και τα "τρέλα" των εκλογών στην Τουρκία