X

Ιντζέ: η νίκη του Ερντογάν κόβει τους δεσμούς της Τουρκίας με τις δημοκρατικές αξίες

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι είπε για την νοθεία και τις φήμες για απειλές εναντίον του.

Ant1news

Την πρώτη του αποτίμηση έκανε σήμερα ο αντίπαλος του Τούρκου προέδρου στις εκλογές, Μουχαρέμ Ιντζέ, αποδεχόμενος το αποτέλεσμα αλλά και την ήττα του, αν και έκανε λόγο για σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

«Έγινε χειραγώγηση στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, αλλά δεν μπορεί 10 εκατ. ψήφοι να κλάπηκαν», όπως είπε, αναφερόμενος στη διαφορά με την οποία νίκησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ μάλιστα συνέστησε στον Ταγίπ Ερντογάν να γίνει ο πρόεδρος όλων, και των 81ενός εκατομμυρίων πολιτών, γιατί το ίδιο θα έκανε κι εκείνος.

Παρόλο που αναγνώρισε τον Ερντογάν ως πρόεδρο, έκανε ωστόσο λόγο για αδικίες στην εκλογική διαδικασία και για ελλιπή στοιχεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ επέκρινε το νέο ενισχυμένο προεδρικό σύστημα που δίνει απεριόριστες εξουσίες στα χέρια του Ερντογάν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Τουρκία με αυτό το αποτέλεσμα έκοψε τους δεσμούς της με τις δημοκρατικές αξίες»

 

Ο χαμένος των προεδρικών εκλογών και υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέψευσε επίσης τις φήμες ότι απειλήθηκε (από κύκλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και γι’ αυτό κράτησε στάση σιωπής χθες το βράδυ και δεν βγήκε να μιλήσει. «Όλες οι φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν όλες ‘κίτρινες’ ψεύτικες. Δεν απειλήθηκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που αποδέχθηκε χθες το βράδυ την ήττα μέσω ενός ‘φιλικού μηνύματος’ -όπως είπε- προς το δημοσιογράφο του FOX TV, Ισμαήλ Κιουτσούκαγιά, λέγοντας ότι «ένας έμπειρος πολιτικός σαν κι εμένα δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει αυτό, δηλαδή να το μαθαίνουν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του μέσω ενός μηνύματος».