X

Νέα και “ατσαλάκωτα” πρόσωπα προωθεί ο Ερντογάν στα υπουργεία

Δίνει και παίρνει η… ονοματολογία για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία του Ερντογάν.

Ant1news

Δίνει και παίρνει η… ονοματολογία για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία του Ερντογάν με τα σενάρια να μιλούν για εντελώς καινούρια πρόσωπα στην καινούρια τουρκική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται στις 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα ορκιστεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον της βουλής και του έθνους.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, οι φήμες κάνουν λόγο για ονόματα-έκπληξη και για πληθώρα έμπειρων τεχνοκρατών που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση των 16 υπουργών.

Υπουργός Οικονομίας

Στο «καυτό» πόστο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το οποίο θα είναι και το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί ο Ερντογάν, ένα βήμα πριν η χώρα χαρακτηριστεί και επίσημα «υπό κρίση», ακούγεται ότι θα διοριστεί ένας Τούρκος καθηγητής. Ο 51χρονος δρ. Νταρόν Ατζέμογλου είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και θεωρείται ένας από τους 10 σημαντικότερους οικονομολόγους στον κόσμο.

 

Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για επανάληψη πολιτικής του 2001, όταν η Τουρκία βυθίστηκε στην κρίση και η κεμαλική τότε κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τα ηνία της οικονομίας στον διεθνούς φήμης καθηγητή, Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος πράγματι διέσωσε τη χώρα.

Θέση σε κάποιο υπουργείο Οικονομίας ακούγεται ότι θα αναλάβει και ο Τσάγλαγιαν Τσετίν, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Goldman Sachs.

Υπουργός Άμυνας

Για το επίσης καίριο πόστο του υπουργείου Άμυνας, οι πληροφορίες από την Άγκυρα θεωρούν ως επικρατέστερο για την ανάληψη της θέσης τον Ισμαίλ Ντεμίρ, έναν επίσης τεχνοκράτη που τώρα διατελεί γενικός γραμματέας της κρατικής Βιομηχανίας Αμυντικού Εξοπλισμού. Η τοποθέτηση του προσώπου αυτού στο υπουργείο Άμυνας δεν αποσκοπεί τόσο στη χάραξη αμυντικής πολιτικής, όσο στην άμεση και επιτυχημένη υλοποίηση όλων των εγχώριων εξοπλιστικών προγραμμάτων που «ονειρεύεται» ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Υπουργός Εξωτερικών

Μεγάλη φημολογία υπάρχει και για την υπουργοποίηση του Ιμπραχίμ Καλίν, του εκπροσώπου τύπου της προεδρίας και δεξί χέρι του Ερντογάν. Λόγω της κατάρτισής του και του επικοινωνιακού του προφίλ «ψιθυρίζεται» ότι ίσως αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, αν και ακούγονται και άλλα ονόματα παράλληλα. Επίσης άγνωστο είναι πού θα «υπουργοποιήσει» τον σημερινό υπουργό για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, μιας και το υπουργείο του καταργείται, αλλά ο Τσελίκ θεωρείται από τα «ευνοούμενα» πρόσωπα του Ταγίπ Ερντογάν.

Υπουργός Παιδείας & Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων

 

Υπουργός Παιδείας φέρεται να αναλαμβάνει ο Γιουσούφ Τεκίν ενώ στο υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, η Αϋσέ Μπουχιουρλέρ, παρόλο που δεν εκλέχθηκε καν βουλευτής στις 24 Ιουνίου, αλλά φαίνεται να την προτιμά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 


Αναφορικά με το αν θα δοθεί κάποιο υπουργείο στο κόμμα των Εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι ακόμη το συζητάει. Μάλιστα θεωρείται ότι αποτελεί ένα «ευαίσθητο» θέμα για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν θέλει να χαλάσει επ’ ουδενί τη συμμαχία του με το «διασώστη» του, όπως χαρακτηρίζεται στην Τουρκία ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος του εξασφάλισε τη διατήρηση στην εξουσία και την πλειοψηφία στη βουλή για να μπορέσει να κυβερνά. 

Έρευνα για τις… χαμένες ψήφους

Εν τω μεταξύ, εντολή για έρευνα για το πού χάθηκαν ψήφοι που «δικαιωματικά» ανήκαν στο κυβερνών κόμμα σε 30 νομούς της χώρας έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να ερευνηθούν οι λόγοι που καταγράφηκε μείωση ποσοστού πάνω από 10% σε 30 νομούς της χώρας στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, το κόμμα κατέγραψε περίπου 7% οπισθοχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και συνολικά 22 βουλευτές δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Οι νομοί με τις περισσότερες απώλειες είναι στη Μαύρη Θάλασσα και τη ΝΑ Τουρκία, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο. Μάλιστα σε ένα από τα ‘κάστρα’ του ΑΚΡ στη ΝΑ Τουρκία, το Αντίγιαμάν, καταγράφηκε μείωση 14%.

Η αρμόδια επιτροπή που επιφορτίστηκε με την έρευνα, αναμένεται να καταθέσει την έκθεσή της και στη συνέχεια να γίνουν βήματα προς ‘τιμωρία’ των υπευθύνων.