X

Το Προσφυγικό έδωσε… πόντους στον Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές

Πρώτευσε σε επτά νομούς που έχουν δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία, αφού οι ψηφοφόροι του αναγνωρίζουν ότι έδωσε χείρα βοηθείας.

Ant1news

Μπορεί το Προσφυγικό να αποτελεί “πονοκέφαλο” για πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, ωστόσο για τον Ερντογάν φαίνεται πως είχε ευεργετικές επιδράσεις στις κάλπες.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν οφείλει κατά πολύ την εκλογή του στη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη Συρία, καθώς οι πολίτες όχι μόνο δεν τον κατηγορούν για το πλήθος των προσφύγων που έχει συγκεντρωθεί στην χώρα, αλλά αντίθετα του αναγνώρισαν τη συνδρομή που παρείχε σε αυτούς.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων - μία εβδομάδα μετά τις εκλογές - δείχνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρώτευσε στους επτά νομούς της Τουρκίας, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία. Πρόκειται για τους νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας Κιλίς, Γκαζιαντέπ, Σανλιούρφα, Άδανα, Αντιόχεια, αλλά και για δύο στα δυτικό τμήμα της χώρας (στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσα).

Επομένως, αυτό που συνάγεται είναι ότι οι Τούρκοι πολίτες των νομών που έχουν πληγεί περισσότερο από το Προσφυγικό στην Τουρκία ήταν εκείνοι που έδωσαν τα υψηλότερα ποσοστά, πάνω από 70% σε κάποιες περιπτώσεις, στον Ερντογάν, ενώ καταπόντισαν αντίστοιχα τους αντιπάλους του, Μουχαρέμ Ιντζέ και Μεράλ Ακσενέρ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν έντονη αντι-προσφυγική ρητορική κατά την προεκλογική περίοδο.