X

Ερντογάν για Κυπριακό: αργά ή γρήγορα θα πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας

Όσο η ελληνική πλευρά και οι εγγυήτριες χώρες δεν συνεργάζονται, τότε εμείς πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ant1news

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στα πρώτα δύο ταξίδια του στο εξωτερικό χθες, στο Αζερμπαϊτζάν και τα Κατεχόμενα, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος που θέλει λύση στο Νησί, αλλά όσο η άλλη πλευρά και οι άλλες εγγυήτριες χώρες δεν συνεργάζονται, τότε και η Τουρκία θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «εμείς συμβάλαμε με κάθε τρόπο μέχρι σήμερα στο θέμα της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο πάντα του ΟΗΕ. Ειδικά από την περίοδο Ανάν και μετά, εκείνος που γνώριζε πολύ καλά τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα κι εκείνος που ενθάρρυνε πιο πολύ από τον καθένα τη λύση στο Κυπριακό, ήμουν εγώ».

Στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε πάλι στο παρελθόν και στην περίοδο Ανάν, λέγοντας το πόσο εποικοδομητική ήταν η Τουρκία από τότε.

«Όταν ήρθε 2 φορές ο Ανάν σε εμένα και μου είπε ότι “δεν μπορώ πλέον να προσφέρω λύση”, του είπα “πάμε μαζί, η Τουρκία δεν θα σας ντροπιάσει, να δείτε ότι εμείς είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από την ελληνοκυπριακή πλευρά”. Μου είπαν “δώσε μας μία εβδομάδα”. Τη συνάντηση αυτή την κάναμε στο Νταβός. Ο Ανάν ζήτησε μία εβδομάδα και μία εβδομάδα μετά οι συνομιλίες ξεκίνησαν. Εννοείται ότι εμείς κάναμε πάλι ό,τι μας αναλογούσε».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά για αναλγησία και για διαφυγή. Όπως είπε, «φυσικά για εμάς η πιο μεγάλη περιπέτεια ήταν το Μπούρκενστοκ, όπου δώσαμε μεγάλη σημασία, αλλά πάλι δεν κράτησαν το λόγο τους. Από εκείνη την μέρα όσες φορές κι αν ήρθε στο τραπέζι η “νότια Κύπρος”, πάντα το έσκαγε από το τραπέζι. Τη θέση της στο τραπέζι η ΤΔΒΚ όμως πάντα την υπεράσπιζε αποφασιστικά. Και η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα διατηρεί την αποφασιστική της στάση», δήλωσε για να κατηγορήσει στη συνέχεια εμμέσως την Ελλάδα για μη παροχή υποστήριξης στη διαδικασία.

«Δυστυχώς όμως οι άλλες εγγυήτριες χώρες δεν συμπεριφέρονται το ίδιο. Εμείς τη θέση μας πάντα θα την υπερασπιζόμαστε. Αλλά μέχρι πότε; Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Αργά ή γρήγορα κι εμείς ως κράτος, ως Τουρκική Δημοκρατία, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αν είναι να γίνει, θα γίνει. Το πώς θα γίνει, “σκεφτείτε το κι εσείς”, θα πούμε και τότε θα κινηθούμε κι εμείς ανάλογα. O λαός της βόρειας Κύπρου έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Όσο σημαντικοί είναι οι πολίτες μου στην Τουρκία και τα αδέλφια μας, το ίδιο σημαντικά είναι και τα αδέλφια μας στην ΤΔΒΚ. Συνεπώς, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους υποστηρίξουμε και έτσι θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.