X

Εκπρόσωπος Ερντογάν: είναι πολλά τα… θέματα με την Ελλάδα

«Ελπίζουμε και αναμένουμε οι ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, να μην προβαίνουν σε βήματα που ικανοποιούν τους πραξικοπηματίες».

Ant1news

Έβγαλε ειδήσεις το μπρίφινγκ του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος τύπου, Ιμπραχίμ Καλίν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις Βρυξέλλες και για το αν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών,  χαρακτήρισε καταρχήν τη συνάντηση ‘εποικοδομητική’, και πρόσθεσε ότι με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκαν όλα τα θέματα που υπάρχουν με την Ελλάδα, τα οποία είναι πολλά, όπως σημείωσε στη «μακριά και ουσιαστική συζήτησαν που είχαν».

Όπως είπε, εκτός από τους 8 Τούρκους και τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα ‘ζητήματα’ στο Αιγαίο, τις οικονομικές σχέσεις, την Κύπρο, όπως επίσης και αρκετά θέματα που αφορούν στην ‘τουρκική’ –όπως τη χαρακτήρισε- μειονότητα στην Ελλάδα και επίσης το ζήτημα της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα και η εκλογή μουφτήδων.

«Φυσικά συζητήθηκε και το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν, αλλά και των 2 κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών που παραβίασαν τα σύνορα της Τουρκίας», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν. Επανέλαβε ότι ναι μεν ο κ. Τσίπρας έχει δείξει καλή διάθεση, αλλά εδώ και 1,5 χρόνο η ελληνική δικαιοσύνη όχι μόνο δεν τους επιστρέφει, αλλά τους παρέχει και άσυλο. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανέφερε ότι «μας ανησυχεί το γεγονός ότι το ελληνικό νομικό σύστημα τους αφήνει σιγά σιγά όλους και τους 8 ελεύθερους», την ώρα μάλιστα που –όπως σημείωσε- απείλησαν την ίδια την οικογένεια του Τούρκου προέδρου. «Διέπραξαν ένα έγκλημα από νομικής απόψεως» τόνισε, ενώ «και από άποψη διμερών σχέσεων το θέμα αυτό θα δημιουργήσει ένταση».

Τέλος, δήλωσε ότι «Ελπίζουμε και αναμένουμε οι ελληνικές αρχές, μαζί με τα ελληνικά δικαστήρια, εμείς βέβαια δεν ανακατευόμαστε σε εσωτερικά ζητήματα, εμείς με την ελληνική κυβέρνηση συνομιλούμε, με τον κ. Τσίπρα, σε αυτό το θέμα να μην προβαίνουν σε βήματα που να ικανοποιούν τους πραξικοπηματίες." όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.