X

Αίρεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία

Επιβλήθηκε αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και διήρκεσε δύο χρόνια…

Ant1news

Αίρεται τα μεσάνυχτα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, η οποία διήρκεσε 2 χρόνια και επιβλήθηκε αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Ωστόσο, ο “πόλεμος” του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στον υπ’ αριθμό 1 εχθρό του δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρνει στη βουλή νέα νομοθετήματα που ζητά τη συνέχιση ή θεσμοθέτηση μιας σειράς αυστηρών μέτρων, όπως τη διεύρυνση της αρμοδιότητας των Τούρκων εισαγγελέων σε περιπτώσεις τρομοκρατίας.

«Τώρα που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λαμβάνει τέλος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία αδέξια κατάσταση. Ο αγώνας κατά της FETO δεν έχει τελειώσει και το κράτος χρειάζεται πολεμοφόδια απέναντι στους προδότες», έγραψε σήμερα στη φιλο-κυβερνητική ‘Σαμπάχ’, ένας από τους συμβούλους του Τούρκου προέδρου, ο Ιλκνούρ Τσεβίκ.

Ο νέος νόμος που προσπαθεί να περάσει στη βουλή ο Ταγίπ Ερντογάν με τη βοήθεια του εθνικιστικού κόμματος MHP, θα επιτρέπει στις τουρκικές κρατικές υπηρεσίες να απολύουν ύποπτους για σχέση με το Γκιουλέν υπαλλήλους ή να κατεβάζουν ρολά σε επιχειρήσεις που θεωρούνται ύποπτες χρηματοδότησης του κινήματος, βάζοντας μέχρι και τους ιδιοκτήτες τους φυλακή.

Στους τοπικούς άρχοντες επίσης, δηλαδή σε νομάρχες και δημάρχους, δίνονται επιπλέον εξουσίες προκειμένου να απαγορεύουν την κυκλοφορία σε περιοχές της χώρας ή να απαγορεύουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων για το καλό του δημοσίου συμφέροντος. 

«Το κράτος πρέπει να προστατευτεί», αντιτείνει ο σύμβουλος του Ερντογάν σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επί της ουσίας η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα δεν αίρεται».