X

“Ενόχληση” της Άγκυρας από τη διάσκεψη των Πρέσβεων στην Κύπρο

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη διάσκεψη των πρέσβεων στην Κύπρο.

Ant1news

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, συστήνεται στους πρέσβεις να μην υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους, ενώ για άλλη μια φορά τονίζει την υποστήριξη της Τουρκίας στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών του νησιού.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από ορισμένους Πρέσβεις κατά την πρόσφατη διάσκεψη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις οποίες υποστήριξαν τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνες υδρογονανθράκων των Ελληνοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο είναι αδικαιολόγητες. Συστήνουμε στους εκπροσώπους των σχετικών χωρών να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.

Είναι απαράδεκτο η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί σαν να ήταν η μοναδική ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς διευθέτηση πρώτα του Κυπριακού.

Με αυτές τις δραστηριότητες η ελληνοκυπριακή πλευρά αψηφά τα αναφαίρετα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών, παρόλο που είναι συν-ιδιοκτήτες στο νησί. Αυτή η συμπεριφορά, που απέχει πολύ από το πνεύμα συμβιβασμού, καταδεικνύει ότι η ελληνοκυπρίων πλευρά δεν είναι ακόμη ικανή να δεχτεί μία εν δυνάμει οικονομική συνεργασία στη βάση του win-win, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία διευθέτηση στην ανατολική Μεσόγειο, που τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία έχουν καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί.

Οι αρχές της ΤΔΒΚ και η Τουρκία έχουν εξαρχής προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης και έχουν εκφράσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους καθώς και την αγανάκτησή τους. Υπό αυτό το πλαίσιο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, η Τουρκία δηλώνει και πάλι την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων και να συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν.

Ο Υπουργός Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ακιντζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου στις 23-24 Ιουλίου, υπογράμμισε με έμφαση για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού».