X

Εκπρόσωπος Ερντογάν: κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει εύκολα την Τουρκία

Με αντίμετρα απειλεί η Άγκυρα την Ουάσινγκτον στην περίπτωση που “παγώσει” το θέμα της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ant1news

Για τα βήματα της Τουρκίας μετά από ενδεχόμενη αρνητική απόφαση για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 μίλησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας. «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να την ξεγράψει», διεμήνυσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Καλίν ερωτηθείς σχετικά με τα βήματα της Άγκυρας έπειτα από μία ενδεχόμενη αρνητική απόφαση από τις ΗΠΑ για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35, που πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία, είπε: «Δεν θα ωφελήσουν κανέναν οι επιθέσεις στην Τουρκία μετατρέποντας την γλώσσα των κυρώσεων σε μέσο απειλής. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθεί από τη στάση της».

Υπογράμμισε ότι αυτοί που φέρνουν προς συζήτηση στο Κογκρέσο το θέμα μη πώλησης των F-35 στην Τουρκία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα με πολλούς εταίρους: «Σε περίπτωση που παρεμποδιστεί η παράδοσή τους, η Τουρκία πρώτα από όλα διαθέτει τη νομική οδό, την οδό της επιδιαιτησίας στην οποία μπορεί να προσφύγει. Διότι υπάρχουν συμφωνίες. Προβάλλουν ως αιτιολογία μία δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία (του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον). Θα μπορούσαμε και εμείς να τηρήσουμε παρόμοια στάση προβάλλοντας ως αιτιολογία τις νομικές, δικαστικές διαδικασίες που συνεχίζονται στις ΗΠΑ σε βάρος πολιτών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αλλά δεν θέλουμε να φτάσει εκεί αυτό το ζήτημα».

Σε περίπτωση, ωστόσο, που γίνει ένα τέτοιο βήμα, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, τα σχέδια της Άγκυρας είναι έτοιμα και θα απαντήσει δεόντως. «Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να την ξεγράψει εύκολα, όλοι να το γνωρίζουν αυτό», είπε.