X

Άγκυρα προς ΗΠΑ: θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα

Σκληρή απάντηση της Τουρκίας στην αμερικανική κυβέρνηση μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ με αφορμή την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα.

Ant1news

«Αυτή η επιθετική συμπεριφορά που δεν εξυπηρετεί πουθενά, θα απαντηθεί με το ίδιο νόμισμα και χωρίς καθυστέρηση», απαντά η Τουρκία στην αμερικανική κυβέρνηση μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ με αφορμή την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που κρατείται στην Τουρκία.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που καλεί την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει αυτή την ‘λανθασμένη’, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση.

Στο ίδιο σκληρό ύφος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με μήνυμά του στο twitter δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτή η απόφαση δεν θα μείνει αναπάντητη. «Δεν θα καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας όσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τις παράνομες απαιτήσεις της μέσω μίας τέτοιας μεθόδου», έγραψε ο Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα ακόμη δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα αντίποινα που σχεδιάζει κατά των ΗΠΑ, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να επιβάλλει παρόμοιες οικονομικές κυρώσεις στους Αμερικανούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αντίστοιχα.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, που είναι ο ένας εκ των δύο υπουργών του Ερντογάν που θα υποστούν τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, απάντησε πάντως μάλλον σκωπτικά προς τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω ούτε δεκάρα τσακιστή στην Αμερική».

Αντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι «καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του ηγέτη Ερντογάν».

 

Οι αντιδράσεις της Άγκυρας στο άκουσμα της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία και συγκεκριμένα εναντίον δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, του υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, και του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που θεωρούνται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί για τη δικαστική περιπέτεια του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, παίρνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο ένας μετά τον άλλον υπουργό και κυβερνητικά στελέχη προβαίνουν σε δηλώσεις και καταδίκη της πρωτόγνωρης αυτής απόφασης εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις, που είναι γνωστές και ως νόμος Μαγκνίτσκι, προβλέπουν την κατάσχεση της περιουσίας του προσώπου ή του οργανισμού ή των επιχειρήσεων εναντίον των οποίων επιβάλλονται, καθώς επίσης απαγόρευση ταξιδιών και απαγόρευση σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τα πρόσωπα ή τις εταιρείες της ‘μαύρης λίστας’ για τις ΗΠΑ.

Ο νόμος Μαγκνίτσκι, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, δίνει την αρμοδιότητα στις αμερικανικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, οργανισμούς ακόμη και χώρες του εξωτερικού, όταν αποδεδειγμένα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, που είναι ο ένας εκ των δύο υπουργών του Ερντογάν που θα υποστούν τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, απάντησε πάντως μάλλον σκωπτικά προς τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω ούτε δεκάρα τσακιστή στην Αμερική». Και συνέχισε: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί κάποια μέρα να πάρω μια ελιά στην πατρίδα μου στο Γκαζιαντέπ».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για κυρώσεις, το δολάριο εκτοξεύτηκε πριν από τα μεσάνυχτα στα ύψη στην Τουρκία, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 5 τουρκικών λιρών.