X

Πρoκαλεί ο Ερντογάν: μπήκαμε στην Κύπρο για να αποτρέψουμε τη σφαγή των Τούρκων

Ο Τούρκος πρόεδρος βάζει την Κύπρο στο “κάδρο” της κρίσης με τις ΗΠΑ. Τελεσίγραφο των Αμερικανών στον Ερντογάν.

Ant1news

 Υπερασπίζεται, πλήρως, την πολιτική του “Αττίλα” ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με άρθρο στους New York Times. Ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει προκλητικά ότι «Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον»”.

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν καλεί μάλιστα την Ουάσιγκτον «Πριν να είναι αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» καταλήγει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε, το Σάββατο,  από τη γενέτειρά του τη Ριζούντα ότι οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο στην Άγκυρα να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Και η σκληρή απάντηση ήρθε άμεσα σήμερα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιώντας τις ΗΠΑ ότι: «Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας», όπως είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε μάλιστα τις προειδοποιήσεις απέναντι στις ΗΠΑ: «Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την Τουρκία έτσι εύκολα μέσω του νομίσματος. Αυτά είναι σαπουνόφουσκες για την Τουρκία. H Toυρκία δεν έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους πολιορκίες πρώτη φορά. Όσοι υποτιμούν την Τουρκία, φυσικά και θα πληρώσουν το τίμημα. Όποιος τα βάζει με αυτό το έθνος, στο τέλος θα βρεθεί με μπελάδες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.