X

Ερντογάν: πισώπλατη μαχαιριά οι ενέργειες των ΗΠΑ

«Είμαστε υπό οικονομική πολιορκία» τονίζει ο Τούρκος Πρόεδρος. Μερική ανάκαμψη για την τουρκική λίρα μετά το ιστορικό χαμηλό.

Ant1news

Σε αμερικανική συνωμοσία αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος την μεγάλη πτώση της λίρας που έχει δημιουργήσει αναταραχές στα χρηματιστήρια και ισχυρούς κραδασμούς στην τουρκική οικονομία. Το τουρκικό εθνικό νόμισμα, πάντως, παρουσίασε μερική ανάκαμψη μετά τις εξαγγελίες της κεντρικής τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα απέδωσε την πτώση της λίρας σε αμερικανική συνωμοσία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να χτυπήσουν πισώπλατα τη χώρα του.

«Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια», δήλωσε επίσης.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του και προς τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, 'επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο'» ενώ άφησε αιχμές για τις σχέσεις της χώρας του με το NATO επισημαίνοντας «Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ (...) δεν έχει καμιά λογική εξήγηση».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους εντός της χώρας του υποστηρίζοντας ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη και δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την πτώση της λίρας.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να επιρρίψει ευθύνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για οικονομικούς τρομοκράτες και ανακοινώνοντας ότι «Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκαν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.

Η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, κυρίως με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που φαίνεται να απασχολεί τις αγορές.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της Άγκυρας και κυρίως την άρνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας και να βάλει φρένο στον πληθωρισμό

Τσαβούσογλου: είμαστε υπέρ της διπλωματίας και της συμφιλίωσης με τις ΗΠΑ

 

Στις οικονομικές επιθέσεις των ΗΠΑ μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μεταξύ μας και τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ δεν θα κερδίσουν τίποτε με τις κυρώσεις, σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να ξέρουν ότι με πιέσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Είμαστε υπέρ της διπλωματίας και της συμφιλίωσης όμως είναι αδύνατο να αποδεχτούμε επιβολές».

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν φτάσει σε ένα μη επιθυμητό σημείο, υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Η αμερικανική κυβέρνηση τήρησε μια στάση που δεν ήταν καθόλου εποικοδομητική. Δεν έχουν κάνει κανένα απτό βήμα όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ, ξέρουν ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κρύβεται η FETÖ. Ζήτησαν από μας φακέλους και τα στείλαμε όλα. Ο αρχηγός αυτής της οργάνωσης εξακολουθεί να ζει με μεγάλη άνεση στην Πενσυλβάνια. Πιστεύουμε ότι η στάση αυτή δεν τους αρμόζει. Συνεχίζουν τη στάση αυτή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Τουρκία. Περιμένουμε να μείνουν προσηλωμένες στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μεταξύ μας και στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ είναι μπερδεμένες για το τι πρέπει να κάνουν. Να λύσουμε τώρα αυτό το πρόβλημα με την Τουρκία ή να το διατηρήσουμε μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου;», αναφερόμενος στις εκλογές για το κογκρέσο. Η Τουρκία κάνει αυτά που της αναλογούν για την βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Περιμένουμε από εκείνους να κάνουν βήματα όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζας με την Ε.Ε.. Όσο είναι οικοδεσπότες οι χώρες της Ε.Ε. στην Ευρώπη, άλλο τόσο είμαστε και εμείς. Αν και σήμερα είναι μια προβληματική οικογένεια, η Ευρώπη είναι και δική μας οικογένεια», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη. 

Ανάκαμψη της λίρας μετά τις ανακοινώσεις

 

Οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για παροχή ρευστότητας και μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών των τουρκικών τραπεζών έφεραν μερική ανάκαμψη της λίρας από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο (7,24 η ισοτιμία) που είχε φτάσει έναντι του δολαρίου. 

Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπράγματευσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.